"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Between houdt koers in woelige markt

Between Staffing is een van de snelstgroeiende flexbedrijven van dit moment. Mede-oprichter Rein Buijtelaar kocht, samen met zijn compagnon, twee jaren geleden zijn bedrijf weer terug en heeft ambitieuze plannen. Rein Buijtelaar over zijn eigen loopbaan, de groei van Between en de plannen voor nog veel meer groei. “Wij willen niet de grootste, maar vooral de beste HR-dienstverlener in de IT zijn.”

De flexbranche is een sector waar je vaak toevallig in moet rollen. Dat geldt ook voor Rein Buijtelaar. Zijn studententijd in Groningen was fantastisch, zijn studie verliep minder florissant. Tijdens zijn studie Economie kwam hij niet verder dan het behalen van de propedeuse en aan fiscale economie gaf hij ook de brui omdat dit ‘waanzinnig saai’ was. Hij stond voor de keuze óf een opleiding tot croupier in het casino en in het nachtleven blijven hangen – hij had als student al een bijbaantje als taxichauffeur – óf een opleiding tot applicatieprogrammeur volgen. Het werd het laatste. Buijtelaar ging na deze opleiding onder meer bij het Randstad Rekencentrum aan de slag, maakte Goldschmeding in de praktijk mee, en later volgde de overstap naar Ordina, waar Buijtelaar in contact kwam met zijn latere compagnon Menno Nieuwpoort. “Bij Ordina Finance zaten wij een beetje tussen de steeds wisselende directies en de professionals die daar werkten in. Eigenlijk hadden we daar al een soort bemiddelende rol.”

Start Between dankzij ABN AMRO

Rein Buijtelaar

Buijtelaar en Nieuwpoort zijn uit Ordina gestapt en met hun eerste flexbedrijf in de ict,  ‘TopFicie’, gaan pionieren. “We namen mensen in vaste dienst, maar behandelden hen als zzp’ers, met eigen verlies- en winstrekening. En dus met mooie bonussen. Dat liep erg goed, tot de internetbubbel knapte en wij KPN Telecom als grote klant verloren.”

Inmiddels waren zij in gesprek met ABN AMRO, dat werkte met meer dan 160 leveranciers van tijdelijk ICT-personeel en dat terug wilde brengen naar minder dan 10. “Dat was voor ons hét moment. We hebben Between Staffing opgericht (2000, red.) en zijn de inhuur gaan kanaliseren voor ABN. Daarmee waren wij een van de eerste partijen die rechtstreeks zaken deed met de eindklant. Daarvoor was de markt zo georganiseerd dat partijen die met zzp’ers werkten met name aan de system integrators leverden.”

Eigen bedrijf teruggekocht

Opvallend, in 2005 verkochten Buijtelaar en Nieuwpoort (de meerderheid van hun aandelen in) hun bedrijf Between (en TopFicie) aan het Franse Devoteam, een grote Franse ict-dienstverlener. “Daarmee kreeg Between ook toegang tot de overheidssector. Devoteam had in Nederland een broker-contract met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” Between groeide hard, maar het businessmodel (veel omzet, lage marges) paste niet echt in de bedrijfsvoering van het Fransen. En dus kochten beide oprichters in 2017, twaalf jaar na de verkoop, hun bedrijf weer terug door een meerderheidsbelang van 65% te nemen. Die terugkeer lijkt opvallend, maar volgens Buijtelaar valt dat wel mee. “We zijn nooit echt weggeweest. We hebben alleen een tijdje onder Franse vlag gevaren, maar volgden altijd al onze eigen koers.”

Grote opdrachtgevers

Inmiddels is Between Staffing uitgegroeid tot een belangrijke speler in de bemiddeling van ICT-professionals. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, waar 60 mensen werken, zijn via Between dagelijks 4.000 professionals aan de slag.

Het bedrijf mag steeds meer grote opdrachtgevers bij de overheid (ministeries) en het bedrijfsleven (onder meer ING) tot zijn klantenkring rekenen. Zo werd 1 juli bekend dat Between opnieuw voor vier jaar tijdelijk IV-personeel mag leveren aan het Ministerie van I&W, Ministerie van Financiën en Algemene Zaken. Ook heel recent, Between heeft de aanbesteding gewonnen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waarvoor het een van de partijen is die de komende vier jaar ICT-personeel mag leveren.

Schaalgrootte nodig

Between sloeg in 2017 een grote slag op de inhuurmarkt voor IT-professionals door FastFlex over te nemen, een concurrent die vooral sterk is in contractbeheer. Buijtelaar over de reden van de overname: “FastFlex heeft een mooi complementair klantenportfolio. Dit was voor ons dé kans om onze schaalgrootte verder te vergroten. Dat maakt ons veel aantrekkelijker voor leveranciers, zzp’ers en klanten.” De inhuurmarkt wordt sowieso gekenmerkt door consolidaties. Ook de concurrentie van Between groeit hard, met grote spelers als Brainnet en HeadFirst Group, waarbij HeadFirst en Source na hun fusie in 2017, vorig jaar zowel branchegenoot Myler als Staffing MS is overgenomen.

Buijtelaar schrikt niet van de groei van de concurrentie. “Wij doen niet anders, wij blijven ook om ons heen kijken. Door meer schaalgrootte te creëren, kun je meer geld steken in innovatie, zoals wij bijvoorbeeld doen met ons platform Jobcatcher. Verder proberen wij alles te automatiseren wat je maar kunt automatiseren. Als een professional bij ABN AMRO zijn urenstaat invult, moeten wij dat hier niet nog eens gaan inkloppen, daar moet een automatische koppeling voor komen. Daardoor krijgen onze mensen meer tijd om met klanten en leveranciers te communiceren. Dus automatiseren maakt het werk eigenlijk persoonlijker.”

Broker, MSP of consultancy?

Voor Buijtelaar gaat het er niet om de grootste te worden in de markt. “Wij willen vooral de beste HR-dienstverlener in de IT zijn. Als je met mooie, geautomatiseerde oplossingen naar klanten kunt gaan, word je vanzelf de snelste groeier. Waar wij naar streven is schaalbare dienstverlening. Voor de ene klant doen wij alleen contractmanagement – dat kan uitgroeien naar search of MSP, maar dat hoeft niet –, voor een andere doen wij alleen payrolling en voor weer een andere klant treden wij op als MSP.”

Op de vraag of Between vooral moet worden gezien als broker of MSP, kan Buijtelaar dan ook niet een eenduidig antwoord geven. “Wij doen aan zp-bemiddeling en contractbeheer. Maar we hebben net een opdracht gegund gekregen bij een grote overheidsklant waarbij wij de regie hebben om 40 SAP-specialisten te leveren. Die specialisten leveren wij in samenwerking met Deloitte, Cap Gemini, Conclusion en Ordina. Dat valt eigenlijk onder consultancy. En voor klanten als SVB, het CBS en sommige gemeenten zijn wij meer een MSP.”

Het geeft aan hoe diffuus de markt is. Wat Buijtelaar wil met Between is in die diffuse inhuurmarkt de verschillende vormen van hr-dienstverlening (schaalbare dienstverlening) uitbouwen. Binnen de IT, dat al 90% van het portfolio uitmaakt, maar ook in sectoren als finance, secretarieel, juridisch en engineering.

Meer overnames

In 2018 behaalde Between Staffing Group, dat bestaat uit Between Staffing, Yellow Friday en FastFlex, een omzet van 413,5 miljoen euro. De enorme omzetgroei (+80% op jaarbasis) is natuurlijk grotendeels toe te schrijven aan de overname van FastFlex. Dit jaar wil Buijtelaar dat Between Staffing autonoom verder groeit naar een omzet van 480 miljoen euro. Dat is dus zonder mogelijke acquisities, die overigens wel degelijk tot de mogelijkheden behoren, geeft Buijtelaar aan. “We kijken naar verbreding van onze dienstverlening. Wij willen ook actief zijn in disciplines in de inhuurmarkt waarin we nu nog niet zitten, ook om synergie met bestaande business te creëren. En we zien vast en flex naar elkaar toe bewegen; we willen ook in ‘iets in vast’ gaan doen. En we overwegen om overname(s) te doen in België en we kijken ook naar Scandinavië.” Meer overnamenieuws uit de inhuurmarkt voor IT-professionals zal dan waarschijnlijk ook niet lang op zich laten wachten.