"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verplicht AOV voor zzp in concept pensioenakkoord

Verplichte AOV voor zzp’ers als wisselgeld voor pensioenakkoord.

Verschillende media melden dat het kabinet, werkgevers en vakbonden tot overeenstemming zijn gekomen over de pensioenen. VNO en FNV gaan vanavond nog hun leden raadplegen waarna het akkoord snel getekend lijkt te kunnen worden.

De NOS meldt dat zzp’ers te maken krijgen met een verplichting om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is een harde eis van de linkse partijen PvdA en GroenLinks. Alle zelfstandigen moeten straks een basisverzekering afsluiten. Mogelijk komt er een opt-out voor zelfstandigen die kunnen aantonen dat ze genoeg eigen vermogen hebben om ziekte of arbeidsongeschiktheid op te vangen. Verdere details over de uitvoering ontbreken nog.

 • UPDATE: zie hier voor laatste nieuws, exacte tekst uit akkoord en de reacties vanuit belangenorganisaties

Voor zelfstandigen komt geen verplichting om een pensioen op te bouwen. Wel moet het bij het nieuwe pensioencontract makkelijker worden om deel te nemen aan een pensioenfonds.

De meeste belangenbehartigers van zzp’ers zijn fel gekant tegen een verplichte AOV voor zzp’ers, met uitzondering van FNV Zelfstandigen. Uit de ZiPconomy ZZP peilingwijzer rond de Tweede Kamer verkiezingen (2017) bleek dat 63% van de meer dan 10.000 deelnemers aan de peilingwijzer tegen een verplichte AOV was en 22% voor (de resterende 15% had geen mening). De Werkvereniging startte eerder al een online petitie tegen een verplichte AOV.

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

21 reacties op dit bericht

 1. Weet je wat het probleem is. Wij als zelfstandige kunnen niet staken zonder dat het ons inkomen kost. AOV kost ons alleen maar geld en levert in verhouding weinig op. Kortom gaan de zelfstandigen het pensioenakkoord betalen.
  Als men 10% meer belasting heft van de 2% rijkste mensen in Nederland dan is het probleem opgelost.

  • Tijd om de werkvereniging te steunen, zij faciliteren meer inspraak voor nieuwe werkende, zoals ik die naast DGA het freelance combineren.

 2. Wat ik hier vooral erg oneerlijk aan vind, is dat sociale premies voor alle werknemers gelijk is en voor een zzp’er die een aov af móet sluiten, kom je dus op een premie die voor iedereen ongelijk is. Daarbij worden chronisch zieken dus gedwongen veel te veel te betalen. Er is een reden dat zzp’ers bewust kiezen om geen aov af te sluiten: het is vaak voordeliger om zelf te sparen voor zo’n korte periode. Dit is toch geen compensatie voor pensioen. Alle premie die je betaalt ben je kwijt. Je bouwt dus juist niks op hiermee en bereikt dus het tegenovergestelde. Belachelijk.

 3. In de argumentatie komt steeds terug, dat het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid te groot zou zijn voor zelfstandigen. En daarom zou verzekeren nodig zijn. Helaas klinkt dit logischer dan de praktijk van alle dag uitwijst.
  Zodra iemand zich arbeidsongeschikt meldt, maakt de verzekeraar een inschatting van de mogelijke uitkeringsperiode. Bij potentieel langdurige arbeidsongeschiktheid, stelt de verzekeraar alles in het werk om de uitkeringsperiode te beperken. Iedereen die hiermee te maken heeft gehad weet dat verzekeraars hier heel ver in gaan. Alles voor beperking van de schadelast. Voor zelfstandigen met een chronische aandoening is dit een groot probleem. Advocaten noemen deze verzekeringen het meest dramatische product dat je kunt afsluiten. Als je het echt nodig hebt, blijkt het niets waard. Het lange termijn risico is voor verzekeraars gewoon veel te hoog.
  Jammer, want dat is nu juist het risico dat je zou willen afdekken. Het korte termijn risico kunnen de meeste zelfstandigen prima zelf dragen. Die hebben daar geen verzekeraar voor nodig.
  Jammer dat dit element in de discussie niet gehoord wordt. Maar goed, daar kan je als politieke partij ook niet echt mee scoren natuurlijk. Veel te praktisch.
  En dan heb ik het nog niet gehad over mensen met een chronische aandoening die van ellende hun verzekering hebben opgezegd. Die moeten zich straks verplicht verzekeren tegen een torenhoge premie.

 4. Als zzp-ers toegang krijgen tot de WIA is er weinig reden om over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te klagen. Maar ook dan moet er de optie zijn om wel of niet deel te nemen. Doe je niet mee, dan geen zelfstandigenaftrek. Op dezelfde wijze kun je de pensioenopbouw koppelen aan de MKB vrijstelling. Die fiscale faciliteiten zijn er mede omdat er geen werkgever is die pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering (mede) betaalt. Nu genieten zzp-ers wel de fiscale voordelen, maar ontlopen de lasten, met het risico dat die lasten straks afgewenteld worden op de maatschappij. Juist die fiscale voordelen zonder extra lasten zijn de oorzaak van al die schijnzelfstandigen in de bouw, de zorg en de postbezorging.
  Nogmaals, zzp-er, je behoeft die premies van mij niet te betalen, maar dan wil ik je nu ook niet fiscaal faciliteren met het risico dat ik straks moet opdraaien voor jouw bijstand.

  • Beetje kort door de bocht …..zzp-ers betalen ook gewoon belasting. En nemen zelf het risico waarbij we niet leunen op sociale zekerheid. Kennelijk heb je niet nagedacht over de idiote premie die we moeten betalen voor minimale uitkering… als er al uitgekeerd gaat worden. Algemeen bekend is dat zelfstandigen een andere werk modus ( LEES GEEN ONNODIG ZIEKTEVERLOF) hebben dan loonslaven die overal op terug kunnen vallen. Ik ben al meer dan 30 jaar zelfstandig heb geen aov verzekering aangezien ik KANKER heb en dus niet verzekerd wordt. Heb jij als loonslaaf geen last van. Griepje……hoppa twee weken thuis 100% betaald. Graag nadenken over wat je zegt.

   • Beste Edwin,
    Ben jaren zelfstandige geweest. Betaalde toen uiteraard belasting, maar veel minder dan de jaren in loondienst. Toen ik zelfstandige werd heb ik eerst alle consequenties berekend. In mijn tarief zat het gewenste bruto arbeidsloon (iets meer dan ik in loondienst had), de AOV-verzekering en de maximale pensioenpremie. Daarbovenop een flinke opslag voor kortdurend ziekteverzuim en periodes met minder werk. Gedeeld door 1500 uur leverde dat mijn tarief excl. BTW op. Voor minder deed ik het echt niet, want dan kon ik beter in loondienst blijven. Een zzp-ers draagt een stuk risico, dus een bedrijf dat hem inhuurt moet meer betalen dan voor een werknemer. Zie in de praktijk echter dat zzp-ers ver onder de kostprijs werken en voor een werkgever goedkoper zijn dan een werknemer. Daar zit de ellende, werkgevers die risico’s afschuiven op werknemers door ze als zzp-er te laten werken en de overheid stimuleert dat met fiscale voordelen, zodat het lijkt alsof de zzp-er meer overhoudt dan een werknemer. Dus eerst zelf nadenken en niet zo maar roepen tegen mensen die dat wel hebben gedaan dat ze eerst moeten nadenken.

    • De koppeling aan het gebruik van de genoemde fiscale faciliteiten lijkt me een uitstekend uitgangspunt voor de verdere discussie.

  • Denk je nou echt dat wanneer ons het geldmuit de zakken wordt geklopt door de een of andere verzekeraar jij daar een cent beter van wordt? Je lijkt wel een kind.

  • Voordat een ZZP-er in aanmerking komt voor WIA zijn we al 2 jaar verder. Die 2 jaar zal die ZZP-er zelf moeten overbruggen of daar een “dure” OAV voor af moeten sluiten. Die 2 jaar van Jacques zijn gedekt door een verzekering vanuit zijn werkgever bij het UWV, die 2 jaar van de ZZP-er uit of na 2 mnd die dure AOV met allerlei uitsluitingen zodat ze alsnog niet hoeven uit te betalen, eigen reservepotjes en pas daarna bijstand. Dus voordat de ZZP-er bij de WIA is zit deze al aan de grond terwijl de werknemer gewoon nog zijn spaarboekje, aandelen en levenspolissen heeft.
   Iemand met kanker heeft de uitsluiting dat alle gevolgen die relatie met de kanker hebben uitgesloten worden van uitbetaling.. nou daar ben je klaar mee want door de ziekte ben je al snel vatbaar voor een simpel verkoudheidje maar die neemt een ZZP-er nu voor eigen rekening.
   En voordat een ZZP-er “ondersteund” wordt door de maatschappij is deze al wel erg diep gezonken met schulden tot gevolg , maar dat danken we nu deze Regering want het verplicht afsluiten van een OAV die toch niet uitkeert zorgt er alleen maar voor dat bedrijfskosten voor de ZZP-er stijgen terwijl tarieven onder druk staan. De ZZP-er zal alleen maar sneller in de bijstand terecht komen en daar betalen we allemaal voor.

   Met deze koehandel is niemand gered behalve de verzekeringsmaatschappij die premies incasseert en niet uitbetaald mar wel weer mensen in loondienst kan nemen….

 5. Ik kan rondkomen van een omzet van 16000 per jaar zonder gekke dingen te doen. Zonder stress en zonder gedoe leven maar met deze last due er aankomt zou dat wel eens anders gaan worden.

 6. Kan iemand mij uitleggen hoe het mogelijk is dat er een pensioenakkoord ligt dat:
  – weinig tot niets regelt voor werkenden die geen pensioenregeling hebben – flexers, werknemers zonder pensioenregeling, ondernemers?
  – niets doet aan de ellende van kleine pensioenpolissen door baanwisselingen. Zo klein dat je ze beter kan afkopen en niet kan doorstorten naar een andere regeling zonder eerst fors belasting te betalen?
  – iets ongevraagd regelt voor een groep die niet meepraat bij de onderhandelingen en dat niets met pensioen te maken heeft?

  Ik ben zzp’er geworden omdat ik graag zelf mijn koers bepaal en niet afhankelijk wil zijn van de willekeur van managers (meer gefixeerd op bonussen en aandeelhouders dan klanttevredenheid). Ik betaal volop belasting en premies, ben solidair via een broodfonds, doe regelmatig ‘maatschappelijk verantwoorde’ klussen, heb mijn pensioen op verschillende manieren geregeld. En heb dus geen behoefte aan vakbonden die mij niet vertegenwoordigen maar wel vanuit hun eigen loondienst gaan bepalen wat goed voor mij is. Het is te belachelijk voor woorden dat dat kan.

  Voor wie dat wil: er staat een petitie tegen de verplichte AOV en voor een modernisering van de solidariteit en sociale zekerheid. https://herziesocialezekerheid.petities.nl/

  • Zo zie ik het ook ja, en ik snap heus wel dat er ZZPers zijn die wel graag alles collectief geregeld zien, het zou fijn zijn als die konden aansluiten bij de bestaande regelingen;
   ziektewet,uwv, pensioen. Als je naar personen kijkt i.pv. beroepsgroepen of contracten kom je verder. Dan houd je de solidariteit en collectiviteit overeind, betaalbaar en bereikbaar voor iedereen, niet verplicht voor mensen die zelf voor hun hachje willen en kunnen zorgen. Maar sluit inderdaad verzekeringsmaatschappijen buiten, want die moten naar hun winst en aandeelhouders kijken, niet naar mensen.

 7. Bijzonder…
  Dus in een PENSIOEN akkoord voor mensen in loondienst spreekt men af dat de ZZP-ers een AOV moeten afsluiten. Dit is net zoiets als verplichten dat zzp-ers allemaal een lease auto moeten nemen? Die onderwerpen staan toch helemaal los van elkaar?

  Dan nog inhoudelijk over de verplichte AOV:
  Het verzekerd bedrag moet natuurlijk hoger zijn dan het benodigd maandbedrag, (is er ook een verplicht minimum bedrag bedacht?) want immers moet die -dure- AOV premie ook gewoon betaald worden als je al ziek bent en dus een uitkering moet gaan ontvangen.
  Nu heb ik er al wel eentje (omdat ik een verdiener ben), maar die premie is echt behoorlijk stevig (rond de 700 p/m) en die gaat hoe ouder je wordt alleen nog maar omhoog. Dus dat is dus ruim 8400,- per jaar.
  Dus voor een zzp-er die maar weinig verdiend is dat onbetaalbaar, ook al verzekerd die de helft van het bedrag.
  Dus ik ben erg benieuwd wat men dan denkt aan te kunnen bieden als collectieve regeling, en hoe verplicht die is indien je al een AOV hebt…

  Als er geen minimum wordt afgesproken, dan kan je toch ook gewoon een AOV afsluiten voor een uitkering van bv 100,- per maand?
  Daar heeft niemand iets aan, maar je voldoet aan de verplichting… Hoe zit dat dan?

 8. Ik lees overal dat het om een verplichte verzekering gaat voor ZZPers. Een ZZPer is niet echt een term die ergens in formele stukken wordt benoemd.

  Als ik nu iemand op de loonlijst zet voor 1 uur per maand ben ik geen ZZPer meer en dus geen verplichte verzekering meer?
  DGA zijn ook niet verplicht verzekerd bij arbeidsongeschiktheid (uitzondering zijn mogelijk) gaan die dan ook onder deze regeling vallen?

  • @Leon, er staat in de officiële stukken inderdaad ‘zelfstandige ondernemers’. Je punt is een van de vele vragen die er nog leven.

 9. Ben nu 15 jaar ZZP-er. Toentertijd kon ik geen aov afsluiten op medische gronden. Heb tweemaal kanker overleefd zowel medisch alsook financiële. Moet ik op mijn 65 jaar een AOV afsluiten? Neem aan zonder medische keuringseisen. Weer een verzinsel van PvdA en GroenLinks. Die denken iets bereikt te hebben. En ze hebben gelijk: ze hebben een gedrocht bedacht en zijn daar als politici prima ingeslaagd

  • Hallo Robert,
   Net als jij kan ik als zelfstandig ondernemer op medische gronden ook geen aov afsluiten. Door mijn aandoening kan ik steeds minder maar heb niets waarop ik kan terugvallen. Ik ben blij dat er iets aan zit te komen waar iedereen met een aandoening ook wat aan heeft.

 10. Dat wordt leuk straks als een grote groep zelfstandigen dan maar het bijltje erbij neer gooit vanwege de verplichte hoge kostenpost (lees: geldpotje voor het pensioenakkoord). Krijgen we een instroom van enkele honderdduizenden krachten op de arbeidsmarkt. Al die mensen die geen baan vinden zullen zich melden bij een UWV loket en wie gaat dat betalen…?

  • Helemaal gelijk Dimitry

   En dan niet te vergeten wat al deze ondernemers aan inkomsten belasting en btw betalen. Dat gaan ze dan ook missen.
   Erg goed ondoordacht plan.

 11. Ik ben zelf zelfstandige. Ik kan niet meer bij oude pensioenen (net boven de grens om ze uit te betalen). Wat een verschrikkelijke koehandel van dit walgelijke kabinet. waarom niet zorgen dat je wel bij oude pensioenen kan ipv rare verplichte AOV verzekeringen. Ik walg van deze praktijken die ons alleen maar geld kosten en NIKS opleveren