"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Total Talent Management. Tussen droom en werkelijkheid

MSP dienstverlener Pontoon Solutions en VMS leverancier Nétive organiseerden een exclusieve lunch met als onderwerp Total Talent Management, ‘een must’ voor het professioneel inrichten van Strategische Personeelsplanning. HR-, recruitment- en inhuurmanagers delen hun dromen, obstakels en toekomstplannen.

De droom

Een fluïde organisatie waar grenzen tussen vast en flex vervagen. Waar de contract- en beloningsvorm niet leidend is, maar het talent, de potentie en de wens van de  werkende, al dan niet op de loonlijst. Waar we niet meer denken in banen, maar in projecten en taken. Onzekerheden zijn geen probleem: de organisatie en de mensen zijn weerbaar en wendbaar genoeg.

Welkom door Melvin de Boer, CEO Adecco Group Nederland

Dit is het beeld dat je krijgt als je HR-, recruitment- en inhuurmanagers samen laat dromen over Total Talent Management (TTM). Zet ze bij elkaar, laat ze fantaseren en het enthousiasme groeit. Of ze nu werken bij een groot chemiebedrijf, een academisch ziekenhuis of een financieel dienstverlener. Dat bleek maar weer tijdens een discussielunch, georganiseerd door MSP dienstverlener Pontoon Solutions, onderdeel van The Adecco Group,  en VMS leverancier Nétive.

Maar tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren. Na een welkomstwoord van Melvin de Boer, CEO Adecco Group Nederland en een kort college over strategische personeelsplanning (SPP) van Gerard Evers – “TTM zonder SPP lijkt onmogelijk” – volgen interessante tafelgesprekken over wat nodig is om die droom te verwezenlijken.

Jargon staat dromen in de weg

“Als we blijven praten over ‘vast’ en ‘flex’, houden wij zelf het onderscheid tussen die twee groepen in stand”, zo  brengt een HR-manager, zelf interimmer, terecht in.

Gerard Evers: “Total Talent Management zonder Strategische Personeelsplanning lijkt onmogelijk”

Talent is ook al zo’n onhandig woord. Het lijkt daarmee alsof alleen de jonge, talentvolle werker bedoeld wordt. Terwijl het bij Total Talent Management natuurlijk juist gaat om iedereen die beschikbaar is of zou kunnen zijn. Talent (‘iedereen heeft talent’) beter benutten is de kern van TTM. Wie zijn de mensen, wat kunnen ze, wat willen ze, waar zijn ze?

Kiezen tussen kostenefficiëntie en kwaliteit is achterhaald. “Het is niet meer of/of, maar en/en”, vinden de deelnemers. “Kritisch kijken naar kwaliteit, met nadruk op kosten. Maar dan wel breder kijken dan sec de kosten van inhuur. Soms kost een positie niet invullen veel meer dan iemand inhuren die net wat duurder is dan afgesproken.”

Instituties staan in de weg

Ons sociaal zekerheidsstelsel, het verouderde arbeidsrecht, vakbonden voor wie ‘vast’ de norm is, maar ook functiehuizen en beloningsstructuren. Het zijn allemaal instituties die niet helpen bij  het realiseren van de droom van TTM.  Modernisering is zeer gewenst. Inclusief een basiszekerheid voor alle werkenden.

Ondertussen is het roeien met de riemen die er zijn, waarbij de realiteit van de arbeidsmarkt dicteert. In die zin lijkt het opstellen van een ‘vast/flex’-ratio een illusie. “Natuurlijk hebben we voorkeuren voor welke sleutelfuncties je met vast personeel wilt invullen”, zegt een deelnemer. “Maar de realiteit is anders. Binnen de IT-branche willen de mensen die we nodig hebben soms gewoon niet anders dan werken als zelfstandige.”

“We maken de keuze voor een contractvorm nu steeds later in het recruitmentproces,” zo vertelt een HR-manager van een financieel dienstverlener. Dat betekent eerst de beste kandidaat vinden en dan samen bepalen welke contractvorm daarbij past. Laat je niet te veel beperken door ouderwetse instituties en denkbeelden, is de boodschap.

Technologie staat (nog?) in de weg

Geen gesprek over recruitment, inhuur en TTM, zonder een gesprek over de technologie en data. “Het ontbreekt ons aan de juiste data en de pijn daarvan voelen we door de krapte op de arbeidsmarkt nu pas echt”, zo legt een manager van een overheidsinstelling uit. Arbeidsmarkt- en talentdata moeten echt op de agenda gezet worden.

Het probleem is dat die interne data over veel verschillende systemen verspreid zijn. Die systemen kunnen lastig met elkaar ‘praten’ en gebruiken allemaal andere termen en definities. Maar er is ook goed nieuws: ‘talentmanagement-systemen’ worden doorontwikkeld om TTM te ondersteunen. Steeds vaker hebben zij de optie om eigen data te verrijken met externe gegevens.

Data ontsluiten is onmisbaar als je een sterke businesscase rond TTM wilt bouwen. Met een droom overtuig je geen bestuurders, wel met data.

Geen werkelijkheid zonder droom

“We begeven ons hier allemaal op nieuw terrein”, zo constateert Rob van de Ven, van Pontoon Solutions. “Daarom vinden we het zo belangrijk om mensen bij elkaar te halen en de tijd te nemen om visies en ervaringen te delen.” Astrid le Grand (Nétive) is het daar helemaal mee eens: “een bijeenkomst als deze leidt tot nieuwe inzichten. Het bevestigt dat  organisaties flexibel moeten blijven, ondersteund door innovatieve technologie”.

Tegelijkertijd was de lunchbijeenkomst een realiteitscheck. Over welke fase van de ontwikkeling je het ook hebt, van grip op inhuur tot echt Total Talent Management, het gaat steeds  om het (her)ontwerp van het businessproces. Wat we in elk geval hebben geleerd: begin klein, rapporteer continu en laat resultaten zien.

Eén ding is zeker: samen praten over TTM zorgt voor meer enthousiasme voor het onderwerp. De werkelijkheid van een programma begint met een droom.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie