"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Staatssecretaris Keijzer ziet niets in bel-me-niet register voor ondernemers

Contactgegevens van zelfstandigen met BV uit handelsregister blijft beschikbaar voor telemarketeers.

Staatssecretaris Keijzer (CDA) van Economische Zaken ziet geen aanleiding om ondernemers te beschermen tegen telefonische verkoop. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van William Moorlag (PvdA). Moorlag stelde zijn vragen toen de KvK de Big Brother Award won, de prijs voor de grootste privacy schender.

Met name voor zelfstandig ondernemers is de scheidslijn tussen privégegevens en zakelijke gegevens klein. Zo hebben veel zelfstandigen geen apart kantooradres, gaan binnenkomende telefoontjes niet via een telefoniste, is dat nummer niet zelden ook het privé nummer en zijn zelfstandigen vaak 24/7 bereikbaar. Een gemakkelijk doelwit voor telemarketing dus, zo blijkt ook uit een groeiend aantal klachten van ondernemers over ongewenste telefoontjes.

In het handelsregister van de KvK zijn deze contactgegevens allemaal opgenomen. Als ‘openbare gegevens’ en daarmee dus ook te koop voor die telemarketingbedrijven.

Het woonadres uit dat register wordt nu afgeschermd. Voor zzp’ers is al eerder besloten dat voor hen ook het telefoonnummer wordt afgeschermd. Maar dat vindt Keijzer wel voldoende. Ze ziet geen reden om bijvoorbeeld zelfstandige professionals met een BV te vrijwaarden van telemarketing. Ook de suggestie om het bel-me-niet register open te stellen voor ondernemers wijst ze van de hand. “Een ondernemer die gekozen heeft voor een rechtspersoon als organisatievorm, heeft daarmee een afstand geschapen tussen zijn privépersoon en zijn onderneming. Ik ben daarom van mening dat specifieke bescherming voor deze groep vooralsnog niet noodzakelijk is” zo schrijft ze in haar brief.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie