"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Goed opdrachtgeverschap tijdens de Vierde Industriële Revolutie

Organisaties moeten transformeren naar ‘Werk- en opdrachtgeverschap 4.0’. Wim Davidse kijkt naar de cijfers en concludeert dat het geen vraag voor HR is, maar een opdracht. Een boeiend webinar.

Nog niet eerder…

  • Werkten er meer dan 8,8 miljoen mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt;
  • Was de schil met 3,1 miljoen flexwerkers zó groot;
  • Werkten er zóveel 55-plussers en hoogopgeleiden.

En toch heeft ruim een kwart van de werkgevers groeistokkende moeite om mensen te vinden. Ondertussen moet de vierde Industriële Revolutie – digitalisering, verduurzaming, vergrijzing, individualisering- nog op gang komen.

Zo komt 65% van iedereen die nu een opleiding volgt, in een beroep terecht dat nu nog niet bestaat. Wat zijn de uitdagingen en mogelijkheden voor werk- en opdrachtgevers die willen floreren in die nieuwe wereld van (flex)werk?

Vier golven

Grote thema’s, die belangrijk zijn voor iedereen die bezig is met het organiseren van werk en talent. Wim Davidse is er in ieder geval de hele dag mee bezig en vertelt er enthousiast over in zijn webinar. De uitdaging voor organisaties is simpel, vindt hij:

“Ze moeten op de 4 golven van de 4e industriële revolutie  trans4meren naar aantrekkelijke werk- en opdrachtgevers.”

Na een inleiding bespreekt Davidse vier onderwerpen:

  1. Cijfers over werk, flex & gigs (vanaf 15.15 min)
  2. De vierde industriële revolutie & vier golven (vanaf 31.04 min)
  3. De vier consequentie van die revolutie (vanaf 42.57 min)
  4. Hoe te transformeren naar werk- en opdrachtgeverschap 4.0 (vanaf 54.54 min)

Na de cijfers, trends en de spanning op de arbeidsmarkt (die heel anders uitpakt per beroepsgroep en regio) bespreekt Davidse hoe zaken als de vergrijzing, globalisering en automatisering leiden tot een ‘egoconomie’. De wereld van IKken, teams, netwerken en clusters.

Geen HR-businesscases zonder cijfers

Veel harde cijfers en statistieken in het eerst deel van het webinar, veel duiding en visie in het tweede deel dus. Wellicht niet de gemakkelijkste combinatie, maar voor Davidse spreekt het voor zich. “HR- en recruitmentprofessionals zullen vast meer affiniteit hebben het dat tweede deel. Maar HR komt er niet meer mee weg om zijn visie te verkopen aan bestuurders zonder onderbouwde businesscase.”

 (Het relevant deel van de webinar begint na 05.05 min)

De gebruikte slides

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie