"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS: werknemers hebben aanzienlijk vaker burn-out klachten dan zelfstandigen

Tussen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie bestaan grote verschillen.

Werknemers met een vaste contact hebben aanzienlijk vaker werkgerelateerde burn-out klachten dan zelfstandigen. Van alle werknemers met een vast contract ervaart 17 procent psychische vermoeidheid. Bij zelfstandigen zonder personeel ligt dat op 8 procent, bij zelfstandigen met personeel op 11 procent. Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO.

Tussen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie bestaan grote verschillen in psychische vermoeidheid. Uitzendkrachten zijn ruim twee keer zo vaak vermoeid door hun werk (20 procent) dan oproep- of invalkrachten (9 procent).

Leeg voelen na werkdag

De meest voorkomende klacht is dat men zich leeg voelt aan het einde van een werkdag: 30 procent van de werknemers, en 20 procent van de zelfstandig ondernemers voelt zich enkele keren per maand of vaker zo. Daarnaast voelt bijna 20 procent van de werknemers en 12 procent van de ondernemers zich ’s ochtends moe wanneer ze met het werk worden geconfronteerd. Ook andere aan het werk gerelateerde vermoeidheidsklachten worden vaker door werknemers dan zelfstandig ondernemers gerapporteerd.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Als je dan meeneem dat een zelfstandiger 2x (voorzichtige schatting) harder werkt. Dan worden de getallen nog schrikbarender. Verschil is dat bij een zelfstandiger geldt dat ziek zijn geen inkomsten genereerd. Gevaar is wel dat hiermee de grenst soms wordt gepasseerd.

  2. Persoonlijk denk ik dat dit veel te maken heeft met de “bewegingsruimte” die men heeft. Het heeft naar mijn idee niets met veel of minder veel werken te maken. Tevens speelt het feit dat een zelfstandige zich niet zo gemakkelijk wil of kan ziekmelden een veel minder grote rol dan bepaalde mensen denken. Het heeft veel meer te maken met de controle, de bureaucratie, autoritair leiderschap et cetera. Uit een onderzoek naar de reden waarom verpleegkundigen ervoor kiezen om zelfstandige te worden werden de volgende zaken benoemd: Veel minder bureaucratie want die bleef merendeels bij de vaste medewerkers liggen, flexibiliteit in hoe men zelf het werk kan organiseren, een betere werk – privé ballans en als gevolg van dit alles voelde men minder stress, vermoeidheid en had men meer plezier en voldoening in het werk. De oorzakelijkheden rondom het feit dat werknemers aanzienlijk vaker burn-out klachten dan zelfstandigen moeten we dan ook mijns inziens in deze hoek zoeken.