"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

MSP groeit stevig in omvang en omzet

Hernieuwd onderzoeksrapport laat trends in markt MSP dienstverlening zien.

MSP is bezig aan een stevige opmars, vergeleken met vorige jaren. Steeds meer organisaties wensen hun inhuur professioneel te beheren, zo blijkt uit het onderzoek dat Flex-beheer.nl samen met de Belgische Flex Academy heeft gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn de tien grootste spelers in de markt ondervraagd.

In Nederland doet zich de trend om het beheer van externen uit te besteden al langer voor, België is bezig met een inhaalslag. De omzet van de MSP-bedrijven neemt toe, de omvang van hun hub- organisatie neemt toe en het aantal kantoren en/of hubs stijgt.

Meer diversiteit in aanbieders

Verder is er zowel ruimte op de markt voor MSP-generalisten als voor specialisten, dit zijn de MSP-aanbieders die hun diensten beperken tot enkele specifieke branches waar ze hun opdrachtgevers zoeken. Zo is er Het Flexhuis dat zich richt op de zorg. Hoewel het aantal specialisten nog zeer gering is, zien we wel nieuwe toetreders op de markt. Door de grote krapte op de arbeidsmarkt, is de verwachting dat er meer -en vaak kleinere- bedrijven zich zullen aanbieden als MSP in een bepaalde branche of niche.

De generalisten onder de MSP’s verlagen hun drempels door met MSP-dienstverlening te komen specifiek gericht op het MKB (bijvoorbeeld Hays), of ze breiden hun dienstverlening uit. Met name ondersteuning bij Statement of Work (SOW)-arrangementen valt op. Tot slot worden de eerste opdrachtgevers voor Total Talent Acquisition (TTA, het gecombineerd werven van vast en flex) genoemd.

De twee-eenheid van een MSP met een Vendor Management Systeem (VMS) blijft belangrijk, maar de deelnemers noemen nu ook allerlei andere soorten tooling. Met name gebruiken ze Freelancer Management Systems (FMS) voor het direct vinden en contracteren van zzp’ers/freelancers en software voor het beheren van Dynamische Aankoopsystemen (DAS) en talentpools. Kortom, MSP’s blijven zich ontwikkelen en hebben voorlopig de wind in de rug.

Het onderzoeksrapport ‘MSP-dienstverleners in Nederland en België, editie 2018’  is  op deze pagina gratis downloaden.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie