"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bovib wil dat helderheid over status zzp absolute prioriteit krijgt

De branche-organisatie van onafhankelijke inhuur-intermediairs Bovib zit met smart te wachten op helderheid over het zzp-dossier. De onduidelijkheid van het moment werkt misbruik in de hand, zo vinden bestuursleden Rob de Laat en Frederieke Schmidt Crans.

Het kabinet buigt zich momenteel over de vervanging van de Wet DBA en hoe dan wel duidelijkheid gegeven kan worden over of iemand nu wel of niet als zelfstandige kan worden ingehuurd. De Bovib wil heel graag dat er snel heldere regels komen én dat deze strikt gehandhaafd worden.

,,We horen nu al tijden dat er duidelijkheid komt rond de Wet DBA, maar het kabinet moet duidelijke keuzes maken”, zo reageert Bovib voorzitter Rob de Laat op het nieuws dat het Minister Koolmees het niet is gelukt om voor het zomerreces met uitgewerkte plannen voor de vervanging van de Wet DBA te komen.

Onduidelijkheid werkt misbruik in de hand

De voortdurende onduidelijkheid van het moment, waarbij de Wet DBA wel geldt maar dat er beperkt handhaving is, werkt misbruik in de hand. Zo winnen de partijen die de onduidelijkheid van het moment kunnen uitbuiten, zo vindt de Bovib.

De wetgeving is op het moment fuzzy en dan winnen de verkeerde partijen; de bemiddelaars die de grenzen van de wet opzoeken en te grote risico’s nemen

“De wetgeving is op het moment fuzzy en dan winnen de verkeerde partijen; de bemiddelaars die de grenzen van de wet opzoeken en te grote risico’s nemen”, zegt Frederieke Schmidt Crans. “Dat moet je als politiek niet willen.” Niet alleen is het slecht voor de inhuur-branche, maar ook organisaties die inhuren en de zelfstandigen zelf zijn hier niet bij gebaat. Daarbij vindt de Bovib dat de Belastingdienst op het moment te veel speelruimte krijgt voor handhaving van de regels, waardoor willekeur op de loer ligt. “We willen weten waar we aan toe zijn.”

Niet uitruilen

Rob de Laat vindt dat in de discussie rond zzp de minister veel te veel kijkt naar het hele arbeidsmarktvraagstuk en daar een integrale oplossing voor wil hebben. “Zoeken naar dé grote oplossing voor de arbeidsmarkt is van een te hoog abstractie-niveau. Dat gaat veel te lang duren.” Bovendien denkt De Laat dat er dan een uitruil komt van dossiers, bijvoorbeeld dat bij het Wet DBA-dossier ook de pensioenen worden betrokken. “Volgens hem worden op het moment onderwerpen als de pensioenen als wisselgeld gebruikt in de discussie over de zelfstandigenaftrek.”

Doe het thematisch, anders krijg je helemaal niets voor elkaar

De Laat is bang dat er dan helemaal geen oplossing gaat komen, terwijl het uitblijven ervan schadelijk is voor zowel de echte zelfstandigen, hun opdrachtgevers en de bemiddelaars. De Laat zou daarom willen dat de partijen er per dossier uitkomen, en dat de Wet DBA dan bovenaan de agenda komt. “Doe het thematisch, anders krijg je helemaal niets voor elkaar.”

In dat licht wil de Bovib bijvoorbeeld niet dat het arbeidsrecht helemaal aangepast gaat worden. “Laat dat idee toch los en stel in plaats daarvan de keuze van het individu centraal. Het is toch niet van deze tijd dat je als individu niet zelf mag kiezen of je als ondernemer of als werknemer gaat werken?”  De Laat pleit ervoor om aanvullend een aantal heldere criteria te hebben, criteria die geen ruimte laten voor discussie en zekerheid vooraf bieden.

Hoger minimumtarief

Zo zou het minimumtarief dat Koolmees heeft voorgesteld, volgens het Bovib-bestuur een mooi instrument kunnen zijn om de zelfstandigen te scheiden van de werknemers. Maar dan zouden ze wel graag een hoger minimum-tarief zien van rond de € 25,-. Daarvan zouden zelfstandigen wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioen kunnen betalen. En wie daaraan voldoet kan prima vrijwillig ondernemer zijn.

Minister Koolmees noemde in de bijeenkomst met de veldpartijen van afgelopen januari over het zzp-dossier, dat een ruim zzp-begrip te duur gaat worden. Dit vanwege de fiscale regels voor zelfstandigen. Te veel Nederlanders die gebruik maken van de zelfstandigen-aftrek zorgen immers voor te weinig belasting-inkomsten en maakt dat op den duur de zzp’ers onbetaalbaar worden.

De Laat vindt dat die dat punt niet moet willen oplossen via een ruime definitie van wat schijnzelfstandigheid is. “Als de toename van zzp-ers het stelsel onbetaalbaar maakt, heb dan het lef om te hervormen. Durf bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek te wijzigen, door deze bijvoorbeeld te verlagen of te oormerken.”

De Bovib voorzitter snapt dat het lastig is om met alle vertegenwoordigers uit de polder hier op een lijn te komen. Hij ziet dat op korte termijn op deze manier ook niet gebeuren. “Laat dat geen excuus zijn om niet heel snel met helderheid te komen.” 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie