"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De toekomst van werk

toekomstwerkDe toekomst van werk, of in het Engels Work Rules, van Laszlo Bock, inmiddels voormalig HR directeur (VP People Operations) van Google is een must read voor iedereen in HR en Recruitment.

Het boek is dik, maar leest als een trein. Het is goed geschreven (en vertaald). Het combineert wetenschappelijke inzichten met praktische uitvoeringen zoals Google die heeft toegepast. Het geeft een beeld van alles rondom ‘mensen in een organisatie’, het gaat over groeistuipen (Google groeide in zijn tijd van 2.000 naar 40.000 medewerkers)

Ik geef het boek 5 van de 5 sterren: een must read.

Recruitment

Een serieus deel van het boek gaat over werving. Het eerste deel. Zoals ook het eerste deel van elk HR proces begint bij werving. Bock stelt iets wat ik ook al enige tijd in mijn lezingen zeg:

Recruitment is het belangrijkste onderdeel van HR

De reden hiervoor is eenvoudig: je kan ontwikkelen wat je wilt, je kan voorwaarden bieden zoals je wilt, maar als je de verkeerde mensen binnen krijgt kom je nergens. Als je stront binnen krijgt kan je ontwikkeling hooguit tot mest leiden. Bock is iets genuanceerde en hij zegt: een slecht persoon kan maximaal gemiddeld worden. Een gemiddeld persoon kan goed worden. Maar die enkele topper maakt het verschil, zo zien we ook bij Google.

Hij gaat in op veel onderdelen van recruitment en hoe Google dit aanpakt, wat wel en niet werkte en noem maar op. Ook stelt hij dat een team van 30 toppers beter is dan diezelfde 30 toppers aangevuld met 30 gemiddelde of matige mensen. Dan zijn die toppers teveel tijd bezig die gemiddelde mensen mee te krijgen en is de totale productie minder. Iets om over na te denken.

Beloning

Beloning in alle vormen speelt ook een belangrijke rol. Salaris is hij duidelijk over:

Beloon oneerlijk.

Het voelt misschien oneerlijk om iemand in dezelfde functie 10 keer zoveel te betalen, maar dat is het lang niet altijd. Als die persoon 30 keer zo goed is, is hij die 10 keer meer salaris meer dan waard. Google betaald sommige medewerkers miljoenen, omdat ze ook miljoenen opbrengen. Het verschil tussen een top programmeur en een gemiddelde kan makkelijk een factor 100 zijn. Die top mensen bouwen iets als een zelfrijdende auto, wat een potentiële miljardenbusiness is. Je kan 100 gemiddelde mensen aannemen, maar die zal dat nooit lukken.

Verder gaat hij uitgebreid in op alle ‘extra’s’ van Google. Dingen die wij denken dat onbetaalbaar zijn, maar in de praktijk niets kosten. Geweldig al die services zoals een honden uitlaat bedrijf, een stomerij en noem het maar op. De medewerkers betalen dat gewoon zelf, ze bieden alleen de service aan.

Nudging

Een derde belangrijk item is: hoe krijg je mensen zover te doen wat je wilt doen? Bijvoorbeeld gezonder eten? Straffen werkt niet. Weghalen ook niet. Maar bijvoorbeeld de snoepjes in een afgesloten doos zetten waarop staat dat er snoep in zit en de appels in zicht leggen leidt tot een enorme toename van fruit consumptie ten opzichte van snoep.

Conclusie

Als je het boek nog niet gelezen hebt: meteen doen! Work Rules! of De Toekomst van Werk van Laszlo Bock is in mijn optiek een top boek vanwege de combinatie van theorie en praktijk, op een fijne en toegankelijke manier geschreven.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd