"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vertrouwen is de smeerolie van de maatschappij

trustWie, of wat, kan je vertrouwen? Vertrouwen is alles. Zonder vertrouwen is er geen handel mogelijk, geen economie, geen samenwerking. Geld is vertrouwen, vertrouwen dat de overheid er voor garant blijft staan en dat een overheid blijft bestaan. Organisaties zijn vertrouwen, vertrouwen dat je collega’s je niet een steek in de rug steken.

En vertrouwen speelt nergens zo’n belangrijke rol als bij de platform economie of de gig economy. Dat waar Rachel Botsman’s eerste boek over ging. Who can you trust is een geweldig boek over vertrouwen. Het geeft steeds beide kanten van de medaille weer. Steeds van geweldig naar doodeng en terug. Ik geef het 5 van de 5 sterren, omdat het me meer dan welk boek dan ook aan het denken zet en alle kanten van het verhaal tentoonspreid.

Uitgebreid

Who can you trust is een dik boek, een uitgebreid boek, waarin alle facetten van vertrouwen en alle technologische ontwikkelingen die hiermee te maken hebben een rol spelen. Het leest als een trein en is geweldig geschreven. Rachel Botsman is een wetenschapper die ook echt extreem goed en uitgebreid haar research heeft gedaan, zich bij de essentie houdt, hoewel ze heel af en toe een volledig overbodige beschrijving van iemands uiterlijk erbij plaatst, maar dat is haar vergeven. Ze heeft gelukkig ook een schrijfstijl die heerlijk leest, ze past de rauwe data in mooie verhalen en praktische voorbeelden en ze onderbouwd de praktische voorbeelden met de gedegen onderzoeken.

Alle kanten van de medaille

Botsman neemt geen stelling in het boek, iets dat mensen misschien een gevoel van gebrek aan richting kunnen geven. Mensen willen graag voor of tegen iets zijn, maar Botsman geeft enkel de kansen en de risico’s weer. Ze begint bijna altijd met de geweldige mogelijkheden om vervolgens aandacht te besteden aan de extreme gevaren om vervolgens weer te kijken naar de mogelijkheden en hoe die gevaren eventueel ondervangen kunnen worden. Het geeft je een gevoel waarbij je niet goed weet waar je alle ontwikkelingen moet plaatsen, maar dat is goed. Dat weten we ook niet en daarom is het ongelofelijk belangrijk er over na te denken.

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen die de revue passeren zijn alles van Blockchain, ja, ook daar zitten grote gevaren aan, tot zelfrijdende auto’s, het dark web, de Chinese trust scores, robots en chatbots en hoe onze menselijkheid hier mee om gaat. Alles over hoe we zaken vertrouwen en wat er mis kan gaan als dat vertrouwen misbruikt wordt.

Conclusie

Het model van gedistribueerd vertrouwen biedt enorme kansen voor overheden, organisaties en de maatschappij om beter te worden. Het heeft ook enorme valkuilen dat als we het fout doen we een maatschappij kunnen creëeren die we echt niet moeten willen, een maatschappij waarbij 1984 een sprookje lijkt.

Daarom geef ik het boek 5 van de 5 sterren. Een absolute must read voor iedereen die na wil denken over het inrichten van de maatschappij, organisaties en relaties. Who can you trust moet je gewoon gelezen hebben.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd