"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

AgileHR

agilehrAlles gaat Agile, het is de meest misbruikte en verkeerd gebruikte term van de afgelopen jaren. Het is volgens sommigen een jeukwoord, waarbij het me altijd opvalt dat deze mensen het concept nooit echt begrepen hebben en het is eigenlijk niet te vertalen. Alle vertaling verliest iets van zijn waarde namelijk.

Agile is een term die ontstaan is in de IT development en nu meer en meer bedrijfsbreed wordt toegepast. Daar moet HR dus een rol in spelen is de gedachte, want HR is er immers om mensen met de organisatie te verbinden. Vandaar het boek AgileHR.

Het boek is erg praktisch en leest heel snel weg, ik had het in 3 tot 4 uur uit. Het staat vol met ‘cases’, wat meer uitgebreide quotes zijn en vol met tips en symbolen. Het is dus een handig handboek, maar er mist nog iets in de kern voor mij. Ik geef het daarom 3 van de 5 sterren.

Kern

Het is interessant dat de auteurs, allemaal werkzaam voor dezelfde adviesorganisatie die helpt bij Agile werken implementeren, beginnen met het feit dat Agile geen trucje is. Agile is niet de symbolen zoals de borden of de stand-ups, het is een mindset. Ik was op voorhand erg benieuwd of het Agile Manifesto ter sprake zou komen, aangezien ik veel mensen die praten over Agile tegenkomen die er nog nooit van gehoord hebben. Dat is gelukkig het geval. Het is duidelijk dat de auteurs kennis van zaken hebben en geen meelopers met de hype zijn.

Jammer is dat ondanks dat ze stellen dat het om de mindset en niet om de symbolen gaat,  het hele boek wel over die symbolen gaat. Het makkelijke deel van Agile en de mindset wordt gelaten voor wat het is. Dat is voor mij het duidelijke gebrek van het boek. Nu snap ik heel goed dat het omschrijven van een cultuurverandering heel lastig is, maar juist daar zit de toegevoegde waarde van Agile. Het benadrukken dat het het belangrijkste is, maar 95% van je woorden aan de symbolen waarvan je zegt dat die minder belangrijk zijn wijden is tegenstrijdig en jammer.

Cases

Overal door het boek staan cases van klanten en mogelijk derde partijen die het hebben ingevoerd. Deze cases zijn zelden diepgaand, op een enkele uitzondering na. Meestal is het een ‘we zijn begonnen met dit stuk van Agile en dat is geweldig’. Dat is jammer. Iets meer diepgang had hier best gemogen. Iets van een concreet resultaat had het helder gemaakt.

Symbolen

Als je op zoek bent naar een boek waar je vooral de trucjes en de symbolen, de werksystemen uit wilt voeren, is dit een heel compleet en handig boek. Ze halen heel goed verschillende vormen uit elkaar, brengen die in contact met verschillende soorten werk en hoe je dit dan kan toepassen. Dit alles gericht op het HR vakgebied en de rol die HR in een wendbare organisatie kan of moet gaan spelen.

Tools

Wat me verder in negatieve zin opviel was het laatste hoofdstuk waar men verschillende tools omschrijft. Nu zaten daar zeker goede bij, maar als je naar bijvoorbeeld de recruitment tools kijkt ontbreekt een heel groot deel van de tools die juist bij Agile HR en bij zelfsturende, en zelf wervende, teams ongelofelijk behulpzaam kunnen zijn. Nu zullen ze niet een totaaloverzicht hebben willen geven, wat ik geheel kan begrijpen, maar hele categorieën die ontbreken, zoals game-based psychometrische en cognitieve assessment tools, vond ik geen teken van kracht.

Conclusie

Ik geef het dus 3 van de 5 sterren. Het is zeker geen slecht boek en er staat geen onzin in. Ik mis echter die Agile mindset en hoe je dat vormgeeft. Als je stelt dat de klant centraal zetten in elk besluit en je afvragen wat die er aan heeft het belangrijkste is, wat het is bij Agile, moet je daar ook voorbeelden van kunnen geven. Ook mis ik bijvoorbeeld het recht, of de plicht, van Agile teams om zich af te vragen wat in het proces beter kan en hoe het anders kan, zodat juist die continue verbeterslag kan plaatsvinden. Dus als je op zoek bent naar ‘wat is Agile’ of ‘ik wil mijn medewerkers introduceren met het idee van Agile werken’ zou ik dit boek niet aanraden. Als je al een stapje verder bent en op zoek bent naar de beste werkwijze van Agile kan het boek AgileHR zeker een handig hulpmiddel zijn.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd