"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
unleash

Waar is de flexibele workforce in het Londense HR Tech-geweld?

Het Unleash-evenement in Londen heeft een mooi en bomvol programma over de toekomst van werk. Maar waar is de Contingent Workforce hierin?

Op 20 en 21 maart 2018 vindt in London de grote ‘Unleash‘-conferentie en expositie plaats. Deze conferentie werd vorig jaar nog in Amsterdam georganiseerd en heette toen HR Tech World. Namens ZiPconomy en Nextconomy (België) ga ik dit jaar ernaartoe (met Mark van Assema en Hugo-Jan Ruts).

Wat valt er zoal te zien en vooral te horen?

Unleash betekent zoiets als ‘loslaten’ in het Nederlands en ik vind zelf niet dat deze nieuwe naam een verbetering is. Het leidt bij mij niet tot een verduidelijking van waarover het op de conferentie gaat. Maar wat valt er zoal te zien en vooral te horen?

De vele sprekers gaan voor een groot deel uitleggen waar het heen gaat met The New World of Work

De lange lijst van sprekers bestaat voor een groot deel uit mensen die gaan uitleggen waar het heen gaat met de arbeidsmarkt wereldwijd, The New World of Work. Keynote speaker op dag 1 is bijvoorbeeld Jonas Kjellberg, de oprichter van Skype en tegenwoordig ‘tech-investor’.

Een lange lijst van HR-tech-initiatieven

Daarnaast een lange lijst van HR-tech-initiatieven, waarvan sommigen al een grote naam hebben, zoals SAP Succesfactors en Workday, maar ook veel start-ups die proberen met hun nieuwe platform, tool of app de wereld van HR op zijn kop te zetten. Of het nu gaat om AI (Artificial Intelligence), Robots en Chatbots, HR Analytics of weer een nieuwe beoordelingstool: het is er allemaal. En natuurlijk is er ook veel aandacht in Londen voor de GDPR en de Brexit.

advertentie

Een gesprekje met Robot Vera

Ik persoonlijk hoop me te kunnen laten inspireren door onder andere Robot Vera, die in 68 talen de kosten van recruitment met 10% verlaagt en inmiddels werkt voor grote bedrijven als Coca-Cola en Pepsico. Vera heeft inmiddels 1,2 miljoen sollicitatiegesprekken erop zitten. In Amsterdam won Vera vorig jaar de HR Tech Startup Competition. Maar is een gesprek met haar net zo leuk als met een recruiter van vlees en bloed?

Robot Vera heeft inmiddels 1,2 miljoen sollicitatiegesprekken erop zitten

Verder heb ik presentaties over ‘Agility in Recruiting’,’The truth about Digital HR, Technology & Transformation‘ en ‘AI Nirvana’ al omcirkeld in mijn agenda.

Maar… waar is de Contingent Workforce?

Wat opvalt tussen al dit techgeweld en alle aandacht voor disrupties, is dat de term ‘Contingent Workforce’ nauwelijks te vinden is tussen de aankondigingen. Ofwel: het lijkt er nog steeds op dat er volop aandacht is voor de relatie tussen Tech, HR en de medewerkers in loondienst, maar niet of nauwelijks voor de vele aantallen ‘gig-workers‘.

Als die Vera werkelijk zo goed is als wordt gezegd, waarom gebruiken we haar dan niet om ook de beste freelancers te selecteren?

Als die Vera werkelijk zo goed is als over haar wordt gezegd, waarom wordt ze dan niet gebruikt om ook de beste freelancers/zzp’ers en gig-workers te selecteren? Maar wellicht valt dat in de praktijk straks reuze mee en is er ook veel aandacht voor de relatie tussen tech en de flexibele schillen.

Stuur mij gerust om een boodschap…

Ik ga dus vooral op zoek naar sprekers en voorbeelden die ook nieuws te melden of te tonen hebben die een uitbreiding kunnen zijn voor bestaande platformen en systemen (zoals Vendor Management-oplossingen en Freelancer Management Systemen). Of naar slimme ideeën waarmee inhuur-dienstverleners als brokers en Managed Service Providers hun dienstverlening kunnen uitbreiden of verbeteren.

Na afloop van het congres zal ik rapporteren over wat mij is opgevallen. Indien u zelf wilt meegaan, meer informatie en aanmelden voor de conferentie vindt u hier. Heeft u punten waar u nieuwsgierig naar bent en waarnaar ik op zoek moet gaan op deze conferentie? Laat het dan hieronder weten. Dan ga ik mijn best voor u doen.

Wordt dus vervolgd…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie