"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ook in 2017: veel jonge zzp-starters. Maar de gemiddelde zzp’er is juist ouder.

Veel aandacht eergisteren voor een CBS-bericht dat steeds meer jongeren starten als zzp’er. Maar dat het ging over vrij oude cijfers werd er niet bij gezegd. Gelukkig heeft de KvK actuelere cijfers.

De groep die zelfstandig aan de slag gaat verjongt, concludeerde het CBS gisteren. Van alle startende zzp’ers in 2015 was 16,7 procent jonger dan 25 jaar. Sinds 2008 gezien steeg het aandeel van de zzp-starters die nog geen 35 jaar zijn met bijna een kwart, al was het in 2013 zelfs nog ietsje hoger.

Is de conclusie van het CBS daarmee gerechtvaardigd? 2015 ligt immers alweer even achter ons, de arbeidsmarkt trekt fors aan. Dat zou ook voor de zzp’ers gevolgen kunnen hebben. Actuele cijfers uit de zzp-dynamiek van de Kamer van Koophandel geven gelukkig uitsluitsel. En ja, het aandeel van jongeren onder de starters blijft ook daar wat stijgen.

Opvallender is wellicht wel dat het aantal starters in de leeftijdsgroep 40 tot 44 jaar flink daalt, wat voor een deel verklaart waarom het aandeel van de andere leeftijdsgroepen relatief wat groeit.

Veel zzp starters zijn jong, maar weinig jonge zzp’ers

Het aantal jongeren (onder 25 jaar) onder de startende zzp’ers mag dan groeien; het percentage jongeren in het totaal aantal zzp’ers blijft tamelijk marginaal. En stabiel. Zeker als je meerekent dat het percentage zzp’ers in de leeftijdsgroep van rond de 40 juist hard daalt. Je kunt veronderstellen dat het percentage onder jongere zzp’ers die doorstromen naar een regulier dienstverband dus relatief hoog is. De KvK komt binnenkort met meer cijfers en actuele cijfers over starters en stoppers onder zzp’ers.

Wat verder opvalt is dat de gemiddelde leeftijd van alle zzp’ers juist behoorlijk stijgt. In 2013 was de gemiddeld leeftijd onder alle zzp’ers nog 44,4 jaar. In 2017 was dat 45,3 jaar. Dat is een paar jaar ouder dan de gemiddelde werknemer (ook dat gemiddelde is aan het stijgen).

Bron: KvK zzp dynamiek 2017

Per sector en beroepsgroep zijn de verschillen trouwens aanzienlijk. In de sector ‘Financiële instellingen’ is de gemiddelde leeftijd van zzp-ondernemers maar liefst 52 jaar, zo schrijft de KvK in haar recente ZZP-dynamiek. “De zzp-ondernemers in de sector ICT en media zijn gemiddeld 10 jaar jonger. Dezelfde sectoren staan boven- en onderaan bij de parttime zzp’er, met respectievelijk 56 en 39 als gemiddelde leeftijd. Een startende zzp’er in de financiële sector is in 2017 gemiddeld 45 jaar. Het laagst ligt deze leeftijd in de sector Cultuur, sport en recreatie: 33 jaar. De startende parttime zzp’er is gemiddeld 31 jaar als hij of zij begint in de sector ICT en media. In de sector Gezondheid ligt dit gemiddelde op 42 jaar.”

Als je uit het CBS-onderzoek dus de indruk zou krijgen dat de gemiddelde zzp’er tegenwoordig een millennial is, is dat op zijn minst bezijden de waarheid.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Goed gesproken, Hugo-Jan! De Millenial-zzp’er – en zeker de Digital Nomad! – is een prachtig verhaal, maar maar spaarzaam realiteit. (Mijn verklaring was eergisteren dat jonge zzp’ers het niet zo lang doen, en weer relatief eenvoudig en snel uitstromen. Prima herkenbaar overigens van de tijd dat ik nog aan het afstuderen was.)
    Wel is het zo dat van de jongeren tussen 20 en 30 jaar zo’n 45% uzk is of een tijdelijk contract heeft, volgens CBS Statline. Dus flexibel zijn ze wel (tegen wil en dank.)