"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
grote vis gevangen

‘Grote vis’ voor Source en Staffing Management Services: de werving van alle tijdelijke IT’ers van Atos

Het is waarschijnlijk ‘een van de grootste contracten in Nederland’: de werving en contracthandling van alle tijdelijk in te zetten IT-professionals, die Atos vorig jaar aanbesteedde. Een gelegenheidsverbond van Staffing Management Services en Source mag zich de gelukkige winnaar noemen. Wat betekent dat?

Het is – in de Nederlandse markt – ‘een van de grootste vissen die je kunt vangen’, zegt Robert van Gasteren, ceo van Staffing Management Services, de ‘onafhankelijke inhuurregisseur’. Al sinds vorig jaar zomer waren ze ermee bezig om de vis binnen te halen, al vrij snel samen met Source. Nu dat gelukt is, mag het gelegenheidsconsortium dat ze er samen voor oprichtten (Blue Force Alliance  of kortweg BFA geheten) drie jaar lang alle werving en contracthandling van tijdelijk in te zetten professionals bij Atos in de Benelux & The Nordics verzorgen.

Helemaal zomaar uit de hemel vallen kwam het nieuwe contract niet. Zowel Staffing MS als Source waren al actief voor Atos. Zo verzorgde de eerstgenoemde al de MSP-dienstverlening voor tijdelijk personeel voor de aan Atos gelieerde betalingsverwerker equensWorldline in Nederland, Italië en ‘een stukje Duitsland’ en was de laatstgenoemde al geruime tijd verantwoordelijk voor het contractmanagement van alle tijdelijke stafmedewerkers van Atos in de Benelux.

Nog een schepje bovenop

Maar met het huidige contract komt daar dus nog een flinke schep bovenop, legt Van Gasteren uit.  ‘Atos wilde graag alles in één hand leggen, één leverancier, één volledig MSP, één VMS-systeem, en bovendien de interne en externe personeelsbehoefte afstemmen. Zo konden ze meer control krijgen op hun inhuuruitvraag.’  Samen met Source, dat volgens de ceo ‘zeer goed aansluit bij wat wij doen’, was dat totaalpakket mogelijk, zegt hij. ‘Atos heeft nu één loket waar alle inhuur geregeld wordt: de werving en contracthandling van alle tijdelijke professionals met specifieke vaardigheden.’

Om in termen van vissen te blijven, voegt hij toe: “Het is dan weliswaar een van de grootste vissen die je kunt vangen, maar het vangen is het moeilijkste niet. De juiste ingrediënten toevoegen, en het verder bereiden en opdienen, dát is waarom BFA is ingeschakeld. Wij hebben de juiste ingrediënten om er een mooi en vooral lekker menu van te maken.’

Een verlengstuk van de Atos-organisatie

De BFA-werkwijze is volledig gestandaardiseerd en geautomatiseerd. ‘Hiermee creëren we een flexibele schil van experts uit de volledige markt die naar behoefte kan worden ingezet’, aldus Martin Schoenmakers, coo bij Atos Benelux & The Nordics. ‘Hierdoor zijn we in staat om specifieke expertise en competenties te vinden en in te huren waarmee we in staat zijn klanten te ondersteunen bij hun digitale transformatie.’

Atos: ‘Hiermee creëren we een flexibele schil van experts uit de volledige markt die naar behoefte kan worden ingezet’

BFA wordt echt een verlengstuk van de Atos-organisatie, benadrukt Van Gasteren. Hij noemt ‘een paar o’s’ als voordeel. ‘We ontzorgen Atos, door het hele administratieve proces te faciliteren en te zorgen dat de hele inhuur juridisch compliant is. Daarnaast ontsluiten we de markt. Door de portals die we inrichten kun je in principe in één keer duizenden leveranciers benaderen zodra je een opdracht hebt. En de derde o: het ontdubbelt. We maken de keten korter, omdat zzp’ers en leveranciers nu ook direct kunnen inschrijven. Dat maakt het proces dus ook voordeliger.’

Een professional die voor Atos wil werken, kan zich straks inschrijven via inhuurdeskatos.nl. Naar schatting gaat het continu om enkele honderden mensen die via deze inhuurdesk in de Benelux & The Nordics aan het werk kunnen zijn. Hiring managers zullen er ook niet omheen kunnen, vertelt Van Gasteren, doordat bijvoorbeeld ook de toegang tot een pand via het systeem geregeld is. ‘Het is echt een strategische keuze geweest van Atos om op deze manier het hele inhuurproces te professionaliseren.’

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman