"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Yoss Unleash

HR, Tech en de wereld van Total Talent Management

Mark van Assema bezocht de grote HR Tech World conferentie in Amsterdam. En zag dat er maar sporadisch aandacht was voor Total Talent Management.

Door ‘Total’ aan de term Workforce- of ook wel Talent Management toe te voegen wordt de scope uitgebreid van niet alleen vaste medewerkers naar ook flexwerkers. Als je met een total workforce bril op bij HRTech World Amsterdam rondloopt kun je maar een paar generieke workforce oplossingen vinden. Het aantal specifieke oplossingen voor flexwerkers was helemaal beperkt, hoewel de Adecco Group dit evenement koos om hun nieuwe dienst YOSS te lanceren.

YOSS, Your Own boSS, een nieuwe FMS speler

Hoewel YOSS pas in november en alleen in Frankrijk openbaar beschikbaar zal zijn, ziet de basis van dit Freelance Management System (FMS) er veelbelovend uit. Adecco breidt haar dienstverlening hiermee expliciet uit naar de freelance markt. Voor uitzendkrachten had Adecco al de self-service tool Adia beschikbaar voor haar klanten.

YOSS is een FMS ‘plus’. Het is niet alleen een tool voor organisaties om een eigen freelance talent pool beschikbaar te hebben. Het heeft ook aanvullende diensten voor de freelancer, zoals een partnership met een bank, ziektekostenverzekeraar en opleidingspartijen. En YOSS heeft de fiscale expertise om voor klanten de juiste contracten conform wettelijke eisen en met de vereiste documentatie op te stellen.

De startup begon vorig jaar onder de naam SHAKHR, HR opschudden, maar heeft zich nu onder de nieuwe naam YOSS definitief in de markt gezet. Door een technisch partnership met de Microsoft cloud diensten is in ieder geval een veilige technische omgeving gecreëerd. De launching customer van YOSS is L’Oréal en binnenkort zullen ook andere Franse partijen ermee gaan starten.

 

Total Talent Acquisition wordt technisch eenvoudiger

Voor het aannemen van vast en flex in 1 proces/tool, ook wel Total Talent Acquisition, zijn een paar oplossingen aanwezig;

  • De ATS leveranciers breiden met VMS technologie uit. Bij Connexys kun je als manager vacatures uitzetten voor vast of tijdelijk en een achterliggende workflow helpt de recruiter dan om naar het juiste kanaal door te zetten; talentpool, job site, marktplaats of preferred suppliers.
  • Er is één meer traditionele VMS/MSP leverancier in Amsterdam, namelijk Agile1, die overigens ook al het ATS/RPO bieden. Dat is een Amerikaanse partij die net bij een eerste klant in Nederland is gestart en sterk groeit in Europa. Zij hebben een nieuwe module voor een total talent pool, waarin kandidaten voor ieder type contract kunnen worden verzameld en doorzocht, zie deze schermfoto. Ook lanceren zij binnenkort hun nieuwe FMS oplossing ‘Gigsource’.
  • Daarnaast zijn er allerlei nieuwe tools in de recruitment hoek die geen onderscheid maken in vast of flex. Zo zijn er verschillende assessment, engagement en social tools die breed inzetbaar zijn, zoals Harver, Culture Amp, HireVue en Talentsoft. Bij navraag blijkt vaak dat deze nog wel primair voor vaste functies worden ingezet. Misschien omdat ze alleen worden gekocht door HR mensen.

Lokale VMS/MSP leveranciers ontbreken op de conferentie. Zo blijkt maar dat niet alleen bij de inhuurders zelf flexwerk nog niet genoeg vanuit HR wordt benaderd, ook de leveranciers doen dat nog niet.

 

Tijd om HRTech te ontketenen

Aan het eind van dag 1 kondigde de organisatie aan verder te gaan onder de naam UNLEASH. Zij vinden de term ‘HRTech’ te beperkt om de transformatie naar de “toekomst van werk” de ruimte te geven. Hiermee willen ze in het vervolg een breder publiek aanboren dan alleen HR mensen.  Met die verandering zal de inhoud van de conferenties ook meer gaan richting Total Workfore Management en zal wellicht ook de technologie op de beurs zich uitbreiden naar de Contingent Workforce.

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema