"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
modern werkende manifest

Brede groep komt met Manifest voor Moderne Werkenden (en hoopt op nog veel meer steun)

Met een heus Manifest wil de Werkvereniging meer publieke aandacht voor de Moderne Werkenden genereren. Hoofddoel: een sociaal stelsel voor iedere werkende, ‘dat inspeelt op de behoeften van vandaag en tevens ruimte laat voor de behoeften van morgen’

Geen taboes. Geen traditionele processen, instituties, partijen of conventies. In plaats daarvan ‘een open constructief gesprek, waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen. Een gesprek over wat we samen nodig hebben, welke belemmeringen we ervaren en welke mogelijkheden we zien. Wat we zelf kunnen organiseren en waarvoor we steun van anderen nodig hebben.’

roos wouters manifest moderne werkendeMet die instelling roept de nog jonge Werkvereniging op tot een fundamentele discussie over de toekomst van de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid, zonder dat iedereen meteen weer in de bekende schuttersputjes van de eigen belangen belandt. ‘Wij willen juist af van het wij/zij-denken’, zegt initiatiefneemster Roos Wouters. ‘We kijken liever naar de gedeelde belangen van alle werkenden op onze flexibiliserende arbeidsmarkt.’

‘De vorm van de relatie moet niet uitmaken’

Het manifest is daar een eerste proeve van. Het is bedoeld als eerste stap naar ‘oplossingen waardoor iedereen, ongeacht zijn of haar arbeidsrelatie, vast of flex, verantwoord kan meebewegen op de hybride arbeidsmarkt.’ Wouters’ grote doel hiermee? ‘We willen een arbeidsmarkt en een sociale zekerheid die het voor iedereen mogelijk maakt om de voordelen van flexibiliteit in combinatie met bestaanszekerheid te ervaren. Ongeacht de vorm waarin je arbeidsrelatie gegoten is.’

‘Wij gunnen alle werkenden een bepaalde mate van flexibiliteit in combinatie met basale zekerheid’

Of het nou in een vaste baan is, of met een overeenkomst van opdracht, een uitzendovereenkomst, een payroll-constructie of als gedetacheerde. In een klassieke loopbaan, of juist van klus-naar-klus. Betaald of als vrijwilliger. ‘Wij gunnen alle werkenden een bepaalde mate van flexibiliteit in combinatie met basale zekerheid. Zo kun je de werkvorm kiezen die op dat moment het best bij je leven past’, aldus Wouters.

‘Het sociale stelsel moet op de schop’

Maar daarvoor moet dus wel het sociale stelsel op de schop, zegt ze. Want dat is tot nu toe niet aan de werkende zelf gekoppeld, maar aan de werkgever of werkvorm. En daardoor voldoet het niet langer aan de behoefte van de huidige arbeidsmarkt, aldus Wouters. ‘We willen juist een stelsel dat wederkerige flexibiliteit in combinatie met bestaanszekerheid biedt. Een stelsel dat ruimte laat voor individualisme zonder asociaal te zijn.’

‘We willen een stelsel dat ruimte laat voor individualisme zonder asociaal te zijn’

Wouters roept op het manifest van haar ‘vernieuwingsbeweging’ breed te ondertekenen, zodat de discussie hierover snel aan gewicht wint. Ze krijgt tot nu toe hierin al steun van een breed samengestelde groep. Daarbij zitten namen als Martijn Aslander (auteur van Nooit Af), Pentascope-oprichter Engbert Beuker, Ben Kuiken (initiatiefnemer van nieuworganiseren.nu), Fedde Monsma (auteur Poldermodel 3.0), hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers en zzp-expert Pierre Spaninks, om maar een paar mensen te noemen.

Lees ook:

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman