"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Deliveroo: hoe dan ook een schijnconstructie

deliveroo-logoVeel ophef deze week over Deliveroo, het maaltijdbezorg bedrijf dat aankondigde alleen nog maar met ZZP’ers te gaan werken.

Deliveroo gaf aan dat de bezorgers meer zouden gaan verdienen en deze daar gelukkig mee zouden zijn. Of dat waar is, is niet relevant. Onderzoek is niet nodig, het wordt toch niet geloofd. De reacties waren zoals je kon verwachten. Schijnzelfstandigen, schijnconstructies, asociaal en noem het maar op.

Pensioen en stukloon

Een geweldig voorbeeld van opkomen voor de eigen belangen kwam van het CNV.

Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen

Precies, want een 18 jarige student wil pensioen opbouwen. Of wil de vakbond dat zodat ze hun goed betaalde baantjes als pensioenbestuurders kunnen behouden?

En opgejaagd door stukloon? Of is het zoals de deliveroo bezorgers in een interviewtje van één vandaag (toch niet het bolwerk van ondernemend minnend rechts Nederland) zei:

ik wordt door deze applicatie tenminste eerlijk beoordeeld op wat ik echt doe, niet op wat een baas die me nooit ziet denkt dat ik wel of niet gedaan heb.

Stukloon, een hele eerlijke manier van werken waarbij als je beter bent, sneller bent, je tenminste voor gewaardeerd wordt. Zo zien tenminste de jongere generatie medewerkers het vaak.

Er is in deze discussie veel ruimte voor nuance, iets dat Hugo-Jan Ruts heel goed omschreef op ZipConomy. Helaas is bij allerlei traditionele partijen geen ruimte voor nuance, die nuance die je in het nieuwe economische model wel nodig hebt. Want hoe je het ook went of keert, de platform economie komt er aan en die brengt ook veel goeds. Als we het in goede banen leiden en dat doe je niet door je er enkel tegen te verzetten. Juist dan zoekt men de mazen in de wet en die zullen ze vinden.

Schijnconstructie

De mooiste uitspraak in deze casus kwam volgens mij van Paul Lasseur in zijn column op BNR. Nee, het zijn geen echte ondernemers, zoals ook deze jurist zegt. Maar het zijn ook geen echte werknemers. Ze kennen geen enkele loyaliteit, ze willen werken als ze het geld nodig hebben, maar niet als ze dat tijdelijk niet nodig hebben. Deze kluswerkers werknemers noemen is net zo goed een schijnconstructie. Ze hebben geen behoefte aan pensioen opbouw, aan één werkgever (vandaag fietskoerier, morgen klusjesman, overmorgen schoonmaker) of aan veel van de verzekeringen. En al helemaal niet aan een baas die ze verteld wanneer ze moeten werken en hoe ze dat moeten doen.

Of Deliveroo ze nu zelfstandig in dienst neemt, of als werknemer, het is hoe dan ook een schijnconstructie.

Het is tijd dat de politiek zich naar de realiteit schikt. Of zoals recent in BNR Werkverkenners (luister hier de podcast) terecht werd opgemerkt: de vakbond heeft jaren gestreden voor de emancipatie van de werknemer, en nu de emancipatie zo groot is dat hij als zelfstandige kan opereren willen we ze zo snel mogelijk terug het hok in hebben.

Het is tijd… voor nieuw beleid.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd