"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR Analytics

hranalyticsHet boek is al weer bijna twee jaar oud, maar HR Analytics geeft nog steeds een heel goed handvat voor iedereen binnen HR die meer met cijfers en analyses wil gaan doen.

Het is vooral een praktisch handboek dat het complete proces volgt van het begin (de business vraag) tot het eind (de rapportage) en nog wat ‘bijkomstigheden’ zoals privacy en organisatie-inrichting.

Ik beveel dit boek van harte aan voor elke HR professional. Punt. Volgens mij zijn HR analytics namelijk het minst begrepen en in veel gevallen ontbrekende stuk HR kennis dat de HR weerhoud van de ‘plaats aan de directietafel’ en het vergroten van de toegevoegde waarde voor de organisatie.

Stijl

Visueel is het boek niet mooi opgemaakt. De kaft zit er natuurlijk al niet uit en ook de visuals in het boek zelf zijn van slechte kwaliteit. De schrijfstijl is echter fantastisch. Het is kort en snel geschreven. Korte paragrafen en duidelijke hoofdstukken. Nauwelijks herhalingen, geen uitgebreide egotrippen van auteurs, met een perfecte balans tussen theorie en praktijk. Het boek leest gewoon heerlijk weg, en dat is heel knap voor relatief saaie materie als statistiek.

Inhoud

De inhoud vermengt theorie en praktijk. Praktische, concrete voorbeelden met theorie over het soort statistiek en de onderzoekmethoden lopen naadloos in elkaar over. Soms zijn de voorbeelden puur theoretisch van aard, omdat er in dit relatief onontgonnen gebied nog geen of weinig publieke voorbeelden zijn om alles invulling te geven.

Er worden veel wetenschappelijke theorieën aangehaald en die worden ook in het juiste perspectief geplaatst met al hun beperkingen. In tegenstelling tot veel andere boeken is het niet ‘het is wetenschap, dus het is waar’, maar ‘dit is onderzocht, dit komt eruit, in de praktijk kan je daar dit mee, maar de praktische toepassing is beperkt’. Heel realistisch geschreven dus.

Handboek

Het is echt een handboek, met stappen, checklists en vragenlijsten. Heel praktisch ingestoken, zonder de theorie uit het oog te verliezen en zonder aanwezige voorkennis op het gebied van statistiek of data-analyse bij de lezer te verwachten.

Conclusie

Ik geef het 5 van de 5 sterren. Gewoon een goed boek dat ik elke HR professional zou willen aanraden. Gewoon omdat je als HR professional niet zonder een basiskennis analytics meer kan in je vakgebied. Data en analyses helpen je de menselijke kant van het HR vak betere invulling te geven, zoals het boek ook heel duidelijk aangeeft en bewijst. Ik zou dus snel HR analytics aanschaffen.

ps, op 18 mei spreek ik samen met 1 van de auteurs (Irma Doze) op het nationaal HR analytics congres. 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd