"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Alles over ‘Total Workforce Management’. Terugkijken op vijf webinars.

Tijdens de WebinarWeek van Werf& en ZiPconomy was total workforce management een van de meest voor de hand liggende onderwerpen. Vijf sprekers gingen, vanuit geheel ander perspectief, in op dit onderwerp. Die presentaties zijn hier terug te zien.

Total Workforce Management. Het bij elkaar brengen van ‘recruitment van vast’ en ‘inhuur van flex en zelfstandigen’.  Vanuit één visie, één afdeling, één werkproces en één systeem. De droom van velen. De werkelijkheid bij enkelen.  Het is in ieder geval een ‘hot topic’ in zowel de wereld van ‘vast’ als ‘flex’. Immers: uiteindelijk gaat het om het juiste talent binnen halen voor de juiste taken en op het juiste moment.

Tijdens de WebinarWeek van Werf& en ZiPconomy was total workforce management dan ook een van de meest voor de hand liggende onderwerpen. Vijf sprekers gingen, vanuit geheel ander perspectief, in op dit onderwerp.

 

The MSP/VMS Ownership Battlefield: Is it HR and/or Procurement?

Peter Reagan van Staffing Industry Analyst gaat in het eerste deel van zijn webinar ruim in op internationale trends rond de verschuiving van ‘vast’ naar ‘flex’. Met de nodige relevante data weet hij de onomkeerbaarheid van die beweging te beschrijven. Plus de daar aan gekoppelde noodzaak – althans volgens hem – dat HR een grotere rol moet spelen bij inhuur. Mits ze dat weten te doen vanuit een strategische en extern gerichte positie.

 

Niet de contractvorm is leidend, maar de beschikbare kandidaat

Maurice Roy van Hays gaat in op de blended workforce. De grenzen tussen vaste medewerkers en ingehuurd personeel verdwijnen. Belangrijkste drijvende kracht is dat binnen organisaties de vraag naar personeel niet meer aanbod gedreven is, maar vraag gedreven. Maurice gaat vooral in op de praktijk. Hij loopt met de kijker zes processtappen door, van plannen tot offboarding. Om zo te komen tot een ‘one stop sourcing’. Waarmee HR als strategische business partner een antwoord kan geven op de vraag van het lijnmanagement naar een hoogwaardige en flexibele inzet personeel.

 

Uitbesteden van je recruitment doe je zo!

Mark Bassie bracht met Marleen Deleu in een serie rapporten in beeld wat verschillende leveranciers in de Nederlandse en Belgische markt op het terrein van VMS, MSP en RPO tool te bieden hebben. Daarin zitten nog al wat verschillen. Welke leverancier het best past, hangt natuurlijk primair af van wat je als organisatie wil bereiken en wat de reden is van een (mogelijk) besluit om recruitment (van vast en/of van tijdelijk personeel) uit te besteden.  In zijn webinar gaat Mark dan ook dieper in op deze vraag en zet daarna de verschillende opties van uitbesteden op een rij.

(de presentatie van Mark Bassie start op 3:10 min)

 

Vast én Flex, in een workforce desk

Naast praten over vast en flex in één hand gebeurt het ook al bij sommige organisaties. Marieke van Heek van Compagnon laat zien wat haar ervaringen in de praktijk zijn.

Compagnon en Staffing Management Services trekken hierin samen op. Een unieke combinatie omdat ze alle twee werken vanuit hun eigen expertise, namelijk respectievelijk RPO en MSP of te wel het voor een klant organiseren van het recruitment van vast personeel en het organiseren van tijdelijk personeel. Marieke laat in haar webinar zien wat cruciaal is voor organisaties om op een goede manier de vast en flex in een workforce desk onder te brengen. Een andere, strategische blik van HR is cruciaal.

(de presentatie van Marieke van Heek start op 2:35 min)

 

Hoe kom je van flexibele schil naar dynamische spil

Vast en flex in een hand. Het klink eenvoudig. Maar hoe kom je inderdaad van de flexibele schil (met een wat negatieve klank) naar een dynamische spil? Jeroen Moerenhout gaat in zijn webinar in op hoe je een geïntegreerd personeelsbeleid voor vast en flex kan creëren. Namelijk door je workforce op een andere manier te organiseren: circulair in plaats van lineair. Een continu proces van in-, door- en uitstroom. Met een focus op doorstroom, in de vorm van permanente ontwikkeling en hergebruik van professionals, om duurzaam te kunnen anticiperen op verandering. Een transformatie dus van flexibele schil naar een dynamische spil.

(de presentatie van Jeroen start op 2:58 min)

 

  • De vijf webinars over het thema ‘HR & Flex’ kan je hier terug kijken
  • De webinars over Candidate Experience en Employer Branding staat hier bij onze collega’s van Werf& 

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts