"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uitstervend beroep: programmeur?

photo posted on post-gazette.comWe moeten iedereen leren programmeren. We moeten iedereen techniek leren. Dat is een baan die zeker blijft bestaan, hoor je veel. Er zijn echter mensen die daar niet zo zeker van zijn.

Gaat AI, de zelflerende algoritmes, de taak van de programmeur overnemen? Naast hele grote implicaties, dat zou namelijk het begin kunnen zijn van ‘general AI, zeg maar waar films als Terminator ons voor waarschuwen’, is het wel een mogelijke realiteit.

Dit artikel gaat daar uitgebreid op in, en is best goed onderbouwd. Laat ik het kort uiteen zetten.

Kunstmatige intelligentie

Even heel kort: kunstmatige intelligentie is software gebouwd op een netwerk dat lijkt op onze hersenen. Het is dus ook in staat zelf nieuwe patronen te herkennen en zich daarop aan te passen. Niet alles hoeft vooraf geprogrammeerd te worden. Vincent Everts sprak recent hele tekenenden woorden hierover m.b.t. zijn Tesla autopilot.

De eerste keer dat ik mijn autopilot een afrit van de snelweg liet nemen ging hij bijna rechtdoor. De tweede keer moest ik hem iets corrigeren. Sindsdien neemt hij de afritten perfect.

Er is dus niets aangepast in de programmatuur of de code. De code heeft geleerd. De code wist dat hij op de weg moest blijven en weet nu hoe hij de weg moet begrijpen in een afrit. En niet alleen die ene afrit, maar alle afritten die een beetje gelijk zijn. Omdat elke auto die informatie met elke andere auto deelt, gaat dat leerproces heel snel.

Wat als we deze techniek toepassen op het schrijven van code?

Bug predicting & fixing

Google gebruikt als AI om te bepalen of een stuk code mogelijk bugs bevat. Op basis van de code t.o.v. heel veel andere code geeft software, die elke keer weer leert, aan of nieuwe code mogelijk fouten bevat. Nog voor het live is gegaan.

Stap twee, waar we nog niet aan toe zijn, maar wat wel kan gebeuren is het oplossen van problemen. De AI krijgt een stuk code en ziet waar het mis loopt. Net als een programmeur. Omdat de AI toegang heeft tot vergelijkbare stukken code en weet waar het wel goed gaat, past hij de code aan.

Het schrijven van code

De volgende stap is het schijven van code. Vanuit een idee kan je, plug & play zoals dat heet, misschien wel hele applicaties maken. En dan is dat niet meer bouwen uit standaard componenten, maar het ingeven van taken en dit ‘fine tunen’ zoals je met een programmeur zou doen. Niet meer vanuit een standaard framework, maar vanuit jouw eigen gedachten. Bijna alles is al ooit gemaakt, dus kan een AI hier uit putten. Alles dat echt nieuw is, is bijna altijd een combinatie van dingen die er al waren. Dus ook dat kan AI leren.

Leercurve

Dergelijke algoritmes hebben leercurves. Net als mensen. De beste AI’s die op dit moment liedjes schrijven komen nog niet aan het niveau van de B artiesten in Nederland. Over een paar jaar zal dat opgelost zijn vermoed ik. Dat zal ook met software schrijven zo zijn.

Kansen en gevaren

Kansen zijn er legio. Stel dat iedereen in staat is goede software te schrijven. De mogelijkheden die dit creëert voor nieuwe applicaties en nieuwe diensten is ongekend.

Het risico is general AI. Wat als computer zichzelf echt gaan begrijpen? Wat als ze vervolgens zaken gaan doen op eigen initiatief. Waar ligt de grens dat ze zelfbewust kunnen worden?

Henny van der Pluijm schreef hier al ooit een boek: rechten en plichten voor robots over. Het wordt tijd dat de politiek hier serieus over na gaat denken en dat we een maatschappelijk debat gaan hebben over dit onderwerp. Het is niet voor niets dat de grootste denkers van dit moment dit als een groot gevaar zien.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd