"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verdwijnt het oudste beroep ter wereld?

robot-sexual-humanoid-partners-dollsDe seksrobot komt eraan. Volgens dit artikel in the Mirror (niet de betrouwbaarste bron geef ik toe) komt er volgend jaar een seksrobot op de markt voor zo’n 12.000 pond (ruim 13.000 euro met de huidige koers) die ‘volledig functionerende genitalia’ hebben en ‘realistische features die we ons niet kunnen voorstellen’. Hierbij kan je denken aan interne verwarming die gelijkwaardig is aan lichaamstemperatuur en sensoren die kunnen reageren op aanraking.

Prostituee

Hiermee zal ‘het oudste beroep ter wereld’, prostituee, mogelijk onder druk komen te staan. Voorlopig verwacht ik niet dat de dure escorts er veel last van zullen ondervinden, maar het zou me niet verbazen als het aantal raamprostituees sterk zal afnemen als dit soort robots op de markt komen.

Nu zijn er inmiddels al mensen die zeer gehecht zijn aan hun robot, ook al kan deze nog lang niet zoveel als de nieuwe generatie ‘humanoids’. Ik verwacht dat mensen zich aan robots gaan hechten zoals mensen zich nu ook aan hun huisdieren gaan hechten. Het is wachten op het eerste land dat huwelijken tussen mensen en machines mogelijk maakt.

Pooier of uitzendbureau

Nu weet ik niet of je er straks wel één wil bezitten of juist zo nu en dan wilt huren zodat je ook kan afwisselen. De vraag is dan of we het verhuurbedrijf van prostitutie robots een pooier of een robot uitzendbureau gaan noemen.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd