"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ook de professional verdwijnt door de robot

Diploma&Cap_1308207452Harvard Business Review (HBR) had een mooi artikel over de vraag of alleen ‘repeterende banen’ verdwijnen of ook professionals zoals artsen, accountants en advocaten.

Het antwoord op die vraag is: ja, ook daar zullen robots het werk overnemen.

De onderbouwing van het HBR artikel is ook helder. Want zo’n uitspraak doe je niet zomaar.

Natuurlijk is het ook niet helemaal nieuw. Want dit is al lang bekend en stond ook in het fameuze Oxford onderzoek.

Toch komen de auteurs van het HBR artikel met een iets concretere onderbouwing. Een paar voorbeelden.

Artsen

Een groot deel van het werk van artsen is het stellen van de juiste diagnose. Dit gebeurt nu al vaak met een checklist erbij. Soms volautomatisch met een iPad. Een goede diagnose is niet meer dan een ‘als dan’ vraag, eenvoudig te automatiseren. Met name als je een manier erbij verwerkt dat allerlei testen gedaan kunnen worden en de resultaten automatisch in het systeem erbij kunnen. Als dit niet het geval is, dan moeten we dat testen.

Een veel gehoord argument is dat dit werkt tot er iets nieuws opduikt. Dat is een non-argument. Want juist artsen zijn doorgaans niet in staat om een nieuwe ziekte te ontdekken, sterker nog, de meeste denken niet eens aan zeldzame ziektes. Algoritmes wel. Die gaan systematisch alle mogelijkheden af en als echt niets klopt is de enige uitkomst: het is iets nieuws.

Chirurgen (een specifiek soort arts) zal nog wel veel langer duren voor die vervangen worden, maar ook daar zie je systemen die preciezer zijn. Laten we ook nadenken over nano-bots die van binnenuit dingen kunnen verhelpen. Misschien ontstaat daar wel weer ene nieuwe baan: de nano-bot verdelger, als w een programmeerfoutje maken en ze er niet zomaar weer uit komen….

Rechters en advocaten

Een interessant voorbeeld in het artikel komt uit de wereld van de rechtspraak.

Annually, in the world of disputes, 60 million disagreements among eBay traders are resolved using “online dispute resolution” rather than lawyers and judges — this is three times the number of lawsuits filed each year in the entire U.S. court system.

In andere woorden: meer dan 60 miljoen ‘rechtelijke uitspraken’ over zakelijke misverstanden op eBay worden door een algoritme opgelost. Ik zou hier zelf nog de test met een AI-Judge aan toevoegen. Er is een experiment gedaan waarbij een algoritme gebaseerd op alle informatie en de wet uitspraken deed in rechtszaken. In meer dan 80% van de gevallen kwam het algoritme tot dezelfde uitspraak als de rechter. In de overige zaken is men nog eens gaan kijken naar de uitspraak en in een behoorlijk deel hiervan is de oorspronkelijke uitspraak herroepen.

Accountants

Het voorbeeld dat het artikel aanhaalt is het feit dat de meeste mensen hun belastingaangifte nu doen met belastingsoftware, die net zo goed is als de belastingconsulent.

Ik durf nog een stap verder te gaan. Blockchain gaat, door een open en transparante boekhouding te doen, de hele wereld van accounting op zijn kop zetten. Immers heb je goedkeuring voor een jaarrekening van een accountant nodig omdat je boeken niet open zijn. Wat als ze dat wel zouden zijn? Als er controle is van niet 1, maar 10.000 partijen?

Conclusie

Ook veel hoogopgeleide beroepen zullen verdwijnen. We staan aan het begin van deze ontwikkeling. Er komt ook veel voor terug. Of het evenveel is, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik denk dat we net als in de industriële revolutie zullen besluiten minder te gaan werken. Toen kregen we het weekend (daarvoor werkte we 7 dagen per week, 10 uur per dag). De vraag is niet of we massaal minder gaan werken, maar hoe we het verdelen en of iedereen straks dezelfde dagen vrij is of dat we het idee van het weekend afschaffen, maar uiteindelijk slechts 3 of 4 dagen per week gaan werken.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd