"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vijf nieuwe banen in 2025

werk, radarEr is een nieuw rapport uit, van the future laboratory, in samenwerking met Microsoft, over banen van de toekomst. Vijf banen voor de nabije toekomst (2025), vijf die wat verder weg liggen. Vandaag behandel ik de eerste vijf uit het rapport.

Net als ik zelf in mijn boek ‘10 banen die verdwijnen, 10 banen die verschijnen‘ heb gedaan bij de ‘verschijnende banen’ heeft men ook hier gekeken naar nieuwe technologie die baanbrekende effecten op de maatschappij gaat hebben en de logische gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het grote verschil met mijn boek is dat ik iets minder specifiek ben geworden en juist een wat bredere functiebeschrijving heb aangehouden.

Virtual Habitat designer

3d_designerVirtual reality neemt een grote vlucht. Dat staat vast. Deze functie heeft volgens het rapport tot taak om virtuele 3d omgevingen te ontwerpen. In mijn boek sprak ik over de 3D ontwerper, waarbij ik meer keek naar de 3D print revolutie en de fysieke producten. Dit is in mijn optiek een hele andere kant van dezelfde medaille. Een nieuwe vorm van ontwerp, waarbij ik moet toegeven dat er een hele andere dimensie bij komt kijken. Namelijk de psychologische aspecten van het ontwerp op de ontvanger. Immers heeft omgeving veel effect op iemands gedrag. Maar zonder twijfel een functie die in 2025 net zo normaal is als ‘app developer’ nu. Virtual Reality designer.

Ethical technology advocate

Een functie die ik niet in mijn boek heb opgenomen, maar wel regelmatig over spreek. Technologische Ethici. Een groot probleem is dat we op dit moment steeds weer overvallen worden door technologie en de impact die het gaat hebben. Er moeten meer filosofische / ethische discussies gevoerd worden over de impact van technologie. Er moet vaker naar de ethische kant gekeken worden. In ziekenhuizen hebben we al medisch-ethische functionarissen, maar die bemoeien zich weer niet met de gebruikte technologie en de opslag van informatie. Een groot gemis in mijn optiek.

Hij staat niet in mijn boek omdat ik niet verwacht dat het een gigantische functie zal worden, net zomin als medisch-ethisch personeel nu een significant deel van de beroepsbevolking behelst. Dat er echter veel meer technologisch-ethici gaan komen staat voor mij ook wel vast.

Digital Cultural Commentator

Een functie waar ik zelf iets minder mee kan is de digitale cultuur commentator. De omschrijving in het rapport vind ik ook nog wat vaag, want ze omschrijven het als een commentator, zoals iemand die rondleidingen geeft in een museum, maar ze verwachten ook creatie.

Dat digitale cultuur een vlucht gaat nemen verwacht ik wel. In hoeverre daar echt vaste banen uit gaan komen is mij onbekend. Net als nu zullen de creatieven vooral zelfstandige kunstenaars zijn. De curatoren / commentatoren zullen vergelijkbaar zijn verwacht ik als de mensen die nu in musea werkzaam zijn. Deze functie zie ik iets minder in.

dna_adviseurFreelance Biohacker

De Freelance Biohacker is wat ik in mijn 10 banen boek de DNA adviseur noem. Hoewel ze hier iets anders met de functie om gaan en meer ook kijken naar de hele bio-hacking scene en ik iets meer keek ook naar de gezondheidsbranche en de hele ‘quantified self movement’. Ik verwacht persoonlijk dat er in beide segmenten heel veel nieuw werk gaat ontstaan. Biologie, DNA en data gaan geweldig samen en daar mee testen en werken is een werkveld dat helemaal aan het begin van de ontwikkeling staat.

dataarchitectIOT Data creative

In het rapport noemen ze het een IOT (Internet of Things) data creative. Ik noemde het een data architect (of data scientist als ik het in het Engels zou doen). Niet alleen van Internet of Things, maar veel breder in de data.

Dat je er creatief voor moet zijn staat vast, creatief in de manier waarop je data wel en niet aan elkaar kan koppelen. Creatief in de manier waarop je de data interpreteert. Dat er heel veel nieuwe banen ontstaan in data staat vast. Data opslag, data analyse, data correlaties, data architectuur.

Van de vijf banen uit dit rapport voor 2025 kan ik er dus maar 1 minder goed plaatsen. Drie van de andere vier staan (soort van) ook in ‘10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen‘. Die vierde geloof ik zeker in, maar gaat niet een mega beroep worden qua aantallen.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd