"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Space tour guide en andere toekomstige banen

glazen_bolAfgelopen maandag schreef ik een artikel over de vijf nieuwe banen voor 2025. Dit alles n.a.v. het rapport Futureproof jobs for tomorrow. Vandaag kijk ik naar de volgende vijf banen. Die van ‘voorbij 2025.

Deze klinken nu uiteraard wat extremer, ze zijn immers verder weg. En het is meer galzenbol werk. Toch is het leuk om hier over te denken. Dus bij deze de vijf banen voor de verdere toekomst uit het rapport en mijn gedachten hierover.

Space tour guide

Ruimtevaart zal uiteindelijk net zo normaal worden als luchtvaart. Ooit was het ook heel bijzonder om te vliegen. Als het ruimte toerisme toeneemt is het niet meer dan logisch dat er ook een industrie omheen ontstaat. Zoals tour guides. Niet dat er niet genoeg mensen zelf zullen gaan, net als er genoeg mensen niet georganiseerd op een vakantie gaan. Maar de mensen die uitleggen wat er allemaal gebeurt, wat een gaswolk is, welke planeet je ziet, zullen er ook zijn.

Fysiek zal het zeker in het begin een zware baan zijn. Dus goede lichamelijke conditie zal nodig zijn, net als kennis van ruimtevaart en het heelal.  Ik zie deze baan zeker ontstaan.

Personal content creator

Rond 2030 verwacht dit rapport dat software-hersen interfaces heel normaal zijn. Dat het dus mogelijk gaat worden om herinneringen uit te lezen, maar ook te creëren. Deze functie is volgens dit rapport verantwoordelijk voor twee zaken. Ten eerste het trainen van mensen om om te gaan met deze overvloed aan informatie waar het brein helemaal niet goed mee om kan gaan. Ten tweede het opslaan en cureren van herinneringen van overleden mensen.

Het eerste durf ik niet te zeggen. Hoewel ik verwacht dat er een hele reeks aan nieuwe psychologische problemen zal ontstaan door verkeerde omgang met nieuwe technologie, zeker waneer we nog meer het brein in gaan. Het tweede zie ik zeker een werkveld ontstaan. Het opslaan en cureren van herinneringen van overleden mensen. Of we dat moeten willen weet ik niet. Daarom hoop ik dat we tegen 2025 een leger aan technologie-ethici hebben die daar over kunnen debatteren. 

Rewilding strategist

De rewilding strategist is volgens het rapport een functie die de natuur terug gaat brengen naar de klein stukjes land die we niet helemaal vernietigd hebben. Ze kunnen dieren die in bepaalde regio’s zijn uitgestorven terug brengen naar die plekken en ze daar onder goede omstandigheden laten leven. Ze kunnen ook flora terug brengen naar waar het thuis hoort.

Zelf hoop ik dat het niet zo ver komt, maar ik vrees dat het geen onrealistische functie is. De ‘heropbouw werker’ voor de natuur. Hierbij wil ik nog een vraag stellen, wederom een reden voor die technologie-ethici. In hoeverre laten we ook wereldwijd uitgestorven dieren terugkomen middels DNA manipulatie?

Als deze functie er komt, is het een beperkte denk ik.

Suistanable power innovator

Met deze functie zitten ze er denk ik helemaal naast… qua timing. Die is namelijk een functie die in 2025 al floreert. De duurzame energie innovators zijn er nu al en zullen de komende 10 jaar alleen maar in aantal toenemen.

De functie in het rapport wordt omschreven als ‘biochemisten op zoek naar organische en chemische samenstellingen voor duurzame energie’. Daar ligt zeker een grote kans, maar de batterij technologie zal in 2025 al een grote vlucht hebben genomen verwacht ik.

Dus alles dat met biologie, chemie en duurzame energie te maken heeft geeft zeker veel nieuwe banen, maar eerder dan pas in 2035.

Human body designer

De overtreffende trap van mijn DNA adviseur. De baan wordt hier omschreven als ‘maken persoonlijke lichaamsdelen’. Zoals we nu een tand vervangen door een nieuwe kroon, groeien we dan een nieuwe lever of een nieuwe nier. Alles dat kapot gaat, vervangen we met biologische reservere-onderdelen gemaakt van onze eigen cellen.

Zeker een baan die gaat ontstaan, daar heb ik eigenlijk weinig twijfel over. De vraag is hoe ver we hier in gaan. In mijn boek ‘de (R)evolutie van werk‘ schreef ik al ooit: een timmermansoog zou wel eens een product kunnen worden. En dat meen ik nog steeds. Body-engineering gaat een vervolgstap zijn waar we niet aan kunnen ontkomen. Het begint bij het vervangen van een been bij mensen zonder benen en een oog voor een blinde. Dan wordt dat oog beter dan enig menselijk oog, is het dan ondenkbaar dat mensen dat gewoon willen hebben, ook als ze niet blind zijn? Wederom iets waar technologie-ethici eens goed over moeten denken.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd