"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Op naar de Fuzzy Firm tijdens HRTech

We gaan steeds meer richting Fuzzy Firms. Geen ouderwetse lijnorganisaties maar verzamelingen van kennis en projecten. En om die projectgroepen te organiseren en faciliteren is er de techniek. Tijdens het #HRtechNL evenement van 1 juni in B.Amsterdam en in de gelijknamige Meetup laten HR technologie startups zien dat zij er klaar voor zijn.

Dat organisatievormen veranderen is volop te zien. Volgens hoogleraar creativiteit en ondernemerschap Arjan van den Born gaan we steeds meer richting Fuzzy Firms waarin de ouderwetse lijnorganisaties veranderen naar verzamelingen van kennis en projecten. En om die projectgroepen te organiseren en faciliteren is er de techniek. Tijdens het #HRtechNL evenement van 1 juni in B.Amsterdam en in de gelijknamige Meetup laten HR technologie startups zien dat zij er klaar voor zijn.

Platformen vervangen organisaties

De wereld verandert structureel, aldus Ronald van den Hoff, oprichter van Seats2Meet, tijdens het HRTech event. Een wereld waarin het grootste databedrijf ter wereld geen eigen data produceert: Google. Het grootste taxibedrijf ter wereld geen eigen taxi’s heeft: Uber. Het grootste accommodatiebedrijf geen eigen vastgoed beheert: Airbnb. Door het ontstaan van deze en allerlei andere platformen worden we steeds minder afhankelijk van een bedrijf als organisatievorm. Ronald stelt dan ook de ultieme vraag; ‘Waarom hebben we nog bedrijven nodig’?

Warrige organisatievormen

In zijn boek The Fuzzy Firm onderzoekt Arjan van den Born hoe nieuwe organisatievormen ontstaan en welke vormen die kunnen aannemen. Het spreekt voor zich dat managers een minder belangrijke rol zullen spelen omdat werkenden zelf in teamverband en projectmatig werken. In deze ‘Fuzzy Firm’ zijn functies ondergeschikt en werkt men vanuit tijdelijke rollen naar een soms nog onbekend resultaat toe. Dit concept past geheel binnen de tendens dat veel organisaties flexibeler werken. Wat begon in de IT wordt in toenemende mate door andere afdelingen opgepikt.

bron; https://blog.part-up.com/blogs/part-up-in-real-life "
bron; https://blog.part-up.com/blogs/part-up-in-real-life “

HR technologie als aanjager van deze trend

Op het evenement krijgen HR startups de gelegenheid om hun visie op het organiseren van werk te delen. Een van die start ups is PartUp. Oprichter Laurens Walling vertelt hoe hij, na enige tijd in de corporate consultancy te hebben gewerkt, helemaal klaar was met de hiërarchie binnen grote organisaties. Zelf gelooft hij meer in een wereld met vooral freelancers. Want, zo vindt hij, freelancers zijn belangrijker voor innovatie dan vaste medewerkers. Met PartUp heeft hij een soort dating app voor teams ontwikkeld. Enigszins tegenstrijdig met het idee waaruit PartUp ontstond, heeft Walling vooral grote corporates als klant die de app gebruiken om de interne organisatie aan het innoveren te krijgen.

Een andere startup is Teamily dat het bouwen van zelfsturende teams ondersteunt. Een van de twee oprichters, Maarten Lens-Fitzgerland, vertelt gepassioneerd hoe hun app persoonlijkheidsprofielen in kaart brengt om zo de beste samenwerkingsverbanden voor een project te vinden. Teamily is hiermee complementair en een vervolgstap na het gebruik van PartUp. Kortom, genoeg mogelijkheden.

Meer HRtech voor Fuzzy organiseren

Dat technologie en online platformen het meer en meer mogelijk maken om buiten de gebaande paden (lees organisaties) te werken staat vast. Hóé dit gaat gebeuren staat nog niet vast. Er zijn veel nieuwe spelers in deze markt die steeds makkelijker ‘de wereld’ als hun doelgroep beschouwen. Zo hoop ik op het #HR Tech World congres in oktober in Parijs weer nieuwe initiatieven en succesvolle lanceringen te ontdekken. In ieder geval is daar naast het Nederlandse Springest ook Impraise te vinden, een van de andere initiatiefnemers van HRTechNL. Naast startups zijn hier ook de gevestigde orde in HR Tech vertegenwoordigd. Met name de cases waarbij HR technologie echte organisatieverandering teweeg brachten zijn interessant. Zoals Bose waarbij een HR Tech implementatie de organisatie van ‘Amerikaans’ tot ‘internationaal’ maakte.

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema