"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nederland heeft wereldwijd beste balans in vrijheid voor flexbranche en bescherming flexwerkers.

Nederland staat fier boven aan de Smart Regulation Index van de Ciett. De index laat zien welke landen de beste combinatie hebben van vrije regelgeving zodat de bemiddelingsbranche haar werk optimaal kan doen, in combinatie met regels om de rechten van flexkrachten te beschermen.

Nederland staat fier bovenaan de Smart Regulation Index van de Ciett. De index laat zien welke landen de beste combinatie hebben van vrije regelgeving zodat de bemiddelingsbranche haar werk optimaal kan doen, in combinatie met regels om de rechten van flexkrachten te beschermen.

De Ciett, de Confédération Internationale des Entreprises de Travail Temporale, of te wel een international club die de belangen van private arbeidsbemiddelaars vertegenwoordigd, heeft als doelstelling “het reguleren van nationale en internationale regelgeving die voor de uitzendbranche onnodig belemmerend is”. Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Ciett Smart Regulation Index
Ciett Smart Regulation Index

 

Dat Nederland zo hoogt scoort komt volgens het Ciett door hoge ‘sociale acceptatie’ van de uitzendsector in combinatie met de sterke sociaal overlegstructuur (de polder). Ciett ziet wel een gevaar voor Nederland doordat er steeds vaker in cao’s afspraken worden gemaakt over flexwerk.

`Verstandige regelgeving leidt tot meer werkgelegenheid`

Voor Ciett ligt er een logische correlatie tussen de uitkomsten van hun Smart Regulation Index en de World Economic Forum Global Competitiveness Index. Verstandige regulering van de flexibele arbeidsmarkt zorgt volgens Ciett voor een sterke economie. “By balancing flexibility with security for companies and workers alike, these countries enjoy higher levels of agency work penetration which supports job creation and a greater range of employment forms and contracts.”

“It is no coincidence that our findings align with the WEF Competitiveness Index,” zegt Denis Pennel, directeur van Ciett. “Our industry is leading in a changing world of work, and we see that an appropriate balance between flexibility and security in employment regulation is essential if countries are to increase labour market efficiency and drive job creation and employment.”

De index is in 2011 ontwikkeld door de Ciett in samenwerking met de Boston Consulting Group om wet en regelgeving in verschillende landen te kunnen vergelijken.  Voor dit laatste onderzoek werden regels in 35 landen onderzocht.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie