"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwste flexcijfers: Meer werk, minder vaste banen.

De nieuwste flexcijfers laten een groei zien in de totale werkgelegenheid. Maar aantal vaste banen blijft dalen.

Er zijn in het derde kwartaal van 2015 meer banen bij gekomen, maar dat is vooral te merken in een groeiend aantal tijdelijke contracten. Het aantal vaste contracten blijft dalen en zit nu onder de 5 miljoen. Of te wel minder dan 60% van de totale beroepsbevolking. Dat is af te leiden uit de nieuwe cijfers van de Flexbarometer, een initiatief van TNO, ABU en FNV Flex. De Flexbarometer baseert zich weer op de Enquête Beroepsbevolking van het CBS (EBB) en vertaalt de cijfers in een interactieve website, waarin verschillende trends worden gegeven.

Het aantal flexibele contracten (waaronder ‘tijdelijk, met uitzicht op vast’ en uitzendbanen) groeit hard. Deze groep zit op bijna een kwart van het totaal. Het aantal zzp’ers stijgt licht door. Goed om nog even op te merken dat het hier gaat om het totaal aantal ingeschreven zzp’ers, met het zzp-schap als voornaamste inkomensbron. Dat zegt nog niets over hoeveel ze werken.

flex cijfers derde kwartaal 2015

Grote verschillen per sector

De mate waarin flexibele contracten en zzp’ers worden ingezet verschilt traditioneel per sector fors. Dat laat de onderstaande grafiek uit de Flexbarometer goed zien.

flex per sector

 

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie