"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Duurzaamheid: ja, maar bij een ander bedrijf graag

duurzaamAfgelopen week ontving ik een persbericht van de RUG:

‘Refurbished’ artikelen kunnen waardering voor nieuwe producten drukken

Hoogleraar marketing Van Ittersum van de RuG heeft onderzocht hoe refurbished artikelen, dus bijvoorbeeld printcartridges die vervuld worden, invloed hebben op de perceptie van gewone producten. Hij concludeert dat consumenten het nieuwe product minder waarderen wanneer de producent zelf ook tweedehands versies aanbiedt. Als daarentegen een concurrent het tweedehands product vernieuwt en verkoopt, stijgt de waardering voor het oorspronkelijke nieuwe product.

Restwaarde

Het afdanken van producten is heel normaal tegenwoordig. Mobiele telefoons en GPS systemen vervangen we regelmatig, terwijl ze technisch nog niet op zijn. Soms zijn er ook producten die je kan hervullen, zoals cartridges. Toch moeten niet de oorspronkelijke fabrikanten deze ‘hergebruikte’ producten aanbieden. Juist als concurrenten dit doen, is er een positief effect voor beide partijen.

‘Het blijkt dat wanneer de oorspronkelijke producent de refurbished producten verkoopt, dat dit de waardering van consumenten voor het nieuwe product wel tot 8 procent kan verminderen. Als een derde partij deze refurbishing en verkoop echter op zich neemt, kan dit leiden tot zo’n 7 procent méér waardering voor het nieuwe product. En dat laatste betekent meer winst voor de oorspronkelijke producent.’

Prijsverschil niet begrepen

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor deze verschillen. Mogelijk begrijpt de consument het verschil in prijs niet, omdat hij hetzelfde product verwacht. Mogelijk ontstaan er twijfels over de betrouwbaarheid van de concurrent, wat de waardering voor het origineel doet toenemen.

Duurzaamheid levert dus extra rendement op, zolang het maar op de juiste manier gedaan wordt. Psychologie speelt hierbij een grote rol.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Allen als e-boek te downloaden op basis van waardebepaling achteraf via vandehaterd.nl/e-boeken. Ook organiseert hij jaarlijks Digitaal-Werven en TA-Live over innovatie in recruitment. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd