"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfsturing voor ambitieuze managers: Sta je zelf aan het roer of laat je je sturen?

Marie-Louise Dibbets over hoe je het stuur kunt terugnemen nadat het van je is afgepakt.

13942767_sAls ambitieuze manager kun je soms de regie over je werk kwijtraken en dat is best frustrerend. Je agenda en acties worden bepaald  door anderen. Op kantoor of misschien ook wel thuis. Je staat zelf niet aan het roer, maar je wordt geleefd.  Je bent met dingen bezig  waar je helemaal niet mee bezig wilt zijn en die totaal niet bijdragen aan jouw doel. Hierdoor voel jij je niet succesvol Herkenbaar? Wees dan getroost, dit overkomt de beste managers. De één gaat er alleen anders mee om dan de ander.

Dit overkwam mij ook. Tijdens een gesprek met mijn opdrachtgever kreeg ik bijvoorbeeld de taak de ‘troep’ van een ander op te ruimen. Om onbekende redenen was er iets misgegaan met een  proces, waardoor de directie kritische informatie niet meer ontving. Die crash-actie kon  alleen ik goed  oppakken. “Jij bent mijn beste manager en jij ziet er het minst gestrest uit, ” luidde het argument.

Tja, lekker dan. Mijn opdracht was de directie overzicht en focus te verschaffen over risicomanagement,  zodat de juiste risico’s beheerst werden. Dit onderwerp had daar totaal niets mee te maken. Mijn opdrachtgever was er echter van overtuigd  dat er wel degelijk een link met risicomanagement was.

Het halfvolle glas

Nu kon ik gaan zitten balen en boos zijn, maar kon ook bekijken wat ik er mee kon. Het positieve was dat ik er sowieso van kon leren. Ik kende het proces niet en moest mij dus  in iets nieuws verdiepen. En daar ben ik dol op. Daarnaast wist ik dat ik dit onderwerp ooit zou kunnen verwerken in een blog, zoals nu. Ik besloot daarom positief met deze ‘zijstap’  aan de slag te gaan en de opdracht tot een goed einde te brengen.

Geen stress?

In de ogen van mijn opdrachtgever leek ik blijkbaar het minst gestrest van de managers in zijn team. Ik had volgens hem dus ruimte in mijn workload. Op zich klopte deze conclusie gedeeltelijk, want die ruimte had ik eigenlijk niet. De meeste managers om mij heen liepen inderdaad gestrest rond. Ze waren boos, opgejaagd, moe, geïrriteerd en onzeker. In plaats van mee te denken naar oplossingen, wilden zij juist werk van zich afschuiven. Ik kan me voorstellen dat een opdrachtgever daar niet veel vertrouwen in heeft.

Ik liep daarentegen rustig en beheerst rond, omdat ik mijn zaken onder controle had. Ik werkte vanuit overzicht. Alleen betekent dat niet dat mijn workload dan nog niet vol is. 

Het uitstralen van rust en vertrouwen

Het betekent wel dat ik heel goed weet waar ik naartoe wil. Ik ken mijn doel(en) en ik ken mezelf. Ik heb een plan om die doelen te bereiken, dat ik heb kunnen maken op basis van een overzicht. Hierin staan zowel zakelijke als privéactiviteiten. Het hebben van dat doel, overzicht en plan geeft rust. Ik weet zo waar mijn focus ligt. Het geeft mij rust omdat ik weet dat ik mijn doelen zal halen en succesvol kan zijn. Waarschijnlijk straal ik dat uit en dat ziet de omgeving.

Het komt niet vaak voor dat ik niet zelf stuur. Toch ontkom je er niet aan dat ook anderen het stuur wel eens van je overnemen. Dat is ook niet erg, als je je er maar van bewust bent en er zelf een gunstige draai aan geeft.

De andere manier van werken

Die gunstige draai bereik je  met drie stappen:

  • Sta even stil en stap in de helikopter, zodat je de situatie overziet. Analyseer waar je tegenaan loopt. Waarom baal je zo dat je je laat sturen?
  • Blijf nog even stilstaan. Blijf in de helikopter en check bij jezelf wat jouw doel ook alweer is. Wat is jouw droom? Maak een overzicht van waar je nu mee bezig bent. Leidt dit tot het behalen van succes? Tot het behalen van je doelen?
  • Maak ten slotte een plan om jouw droom te verwezenlijken en om je doelen te bereiken.

Zelf sturen

Het stuur terugnemen nadat het van je is afgepakt. Dat klinkt makkelijk, maar het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarvoor heb je overzicht nodig. Soms ben je dat nu eenmaal even kwijt, vanwege de waan van de dag.

Het is de kunst om tijd vrij te maken om bovenstaande stappen uit te voeren. Dit kun je alleen doen, of  met hulp. Het is echt de moeite waard, want deze tijd verdient zich daarna dubbel en dwars terug. Als je deze manier van werken beheerst, zit jij achter het stuur en niemand anders. Ook niet als het je toch overkomt dat iemand anders het roer tijdelijk overneemt. Je zorgt er dan heel bewust voor dat je dit zelf weer in handen krijgt. Als dat lukt, dan lach je je rot. Je hebt anderen geholpen, je straalt nog steeds rust uit en je hebt succes. Met een lach!

Marie-Louise Dibbets is oprichter van MLE Management advies. Van daaruit helpt zij ambitieuze managers meer succesvol te zijn door overzicht. Zij helpt hen meer rust te krijgen door hen te leren overzicht aan te brengen in het werk: een andere manier van werken waardoor zij succesvoller zijn en hun gewenste doelen op een proactieve wijze kunnen bereiken. Uniek aan Marie-Louise is dat zij organisatie-dilemma’s koppelt aan soft skills, van persoonlijke skills. Dit element komt terug in haar aanpak en advies. Zij schreef hierover het ebook “In 3 stappen van chaos naar succes” welke via haar site gratis te downloaden is. Marie-Louise is bedrijfseconome aangevuld met diverse leiderschapstrainingen en ervaring. Bekijk alle berichten van Marie-Louise Dibbets