"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Europees manifest voor ZP’ers slaat niet aan

Ook in Nederland nog nauwelijks ondertekend

Het European Forum for Independent Professionals (EFIP) heeft al sinds maart van dit jaar online een manifest staan, waarvoor ZP’ers uit heel Europa worden opgeroepen om dit manifest digitaal te onderschrijven. Het EFIP wil hiermee een vuist maken naar de beleidsmakers in Brussel om toch vooral te luisteren naar de wensen van ZP’ers en om rekening te houden met hun belangen.

Op zichzelf geen gekke gedachten vind ik. Het manifest bestaat uit onderdelen als ‘Erken ZP’ers, schaar ons niet onder het MKB, behandel ons met eerlijke contracten en betaal op tijd’. De laatste categorie vind ik zelf wat vreemd, immers het gaat toch niet om de EU als opdrachtgever, maar om als facilitator voor een eerlijker Europees speelveld voor bedrijven en ondernemers.

EFIP2

Ondertekenen

Hoewel het manifest oorspronkelijk bedacht was voor de Europese verkiezingen, is ondertekening nog steeds mogelijk. Ik heb dat dan ook maar gedaan, maar daarmee ben ik wel een van de weinige ZP’ers die dat gedaan heeft. Op het moment van schrijven van dit artikel, hebben slechts 95 Nederlanders het manifest ondertekend. Het land met de meeste ondertekenaars is Duitsland met 1.341 handtekeningen. Kroatië is 2e met 1.251 ondertekenaars. In heel Europa zijn het er nu iets meer dan 5.000.

Het EFIP bestaat uit samenwerkende landelijke organisaties voor ZP’ers. Voor Nederland zijn PZO en KIZO betrokken bij het EFIP. Het laatste Nederlandse bericht wat ik over dit manifest kan vinden dateert van maart van dit jaar, toen het manifest werd gelanceerd.

Mijn conclusie is dan ook dat het nog een hele lange weg is om in Europees verband een goede samenwerking tussen nationale belangenbehartigers op te zetten die tot daadwerkelijke verbeteringen leidt van ZP’ers op de (inter)nationale arbeidsmarkt. Maar ook dat de gemiddelde ZP’er geen interesse heeft in Europese pogingen om zijn of haar positie te versterken. En voor Nederland is dat eigenlijk best jammer…………

 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

Eén reactie op dit bericht