"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZZP’ers in flexschil accountantskantoor Flynth krijgen stemrecht OR.

Bij Flynth adviseurs en accountants hebben de flexkrachten passief en actief stemrecht bij de OR verkiezingen.

Flynth adviseurs en accountants houdt volgende week  ondernemingsraadverkiezingen. Dat is geen nieuws, opvallender is wel dat naast medewerkers in loondienst ook mensen die zonder vast dienstverband passief en actief stemrecht hebben. Flynth geeft aan dat de reden hiervoor is dat deze niet-vaste medewerkers zeer nauw verbonden zijn aan de organisatie.

Het gaat om zzp’ers die regelmatig worden ingehuurd, interim managers, mensen met een managementovereenkomst en uitzendkrachten die minimaal twintig uur per week werkzaam zijn voor Flynth, al langer dan zes maanden verbonden zijn aan Flynth en  een toekomstperspectief hebben bij Flynth hebben van tenminste één jaar.

Flynth: ‘Met het openstellen van de ondernemingsraadverkiezingen voor de flexibele schil erkent Flynth dat het groeiend aantal zelfstandige professionals niet alleen de organisatie veel flexibiliteit oplevert, maar dat de inbreng van deze professionals waardevol is voor de onderneming.’

Dat flexkrachten stemrecht hebben is niet heel uniek, dat komt wel meer voor. Wel interessant dat het zo expliciet gemeld wordt als onderdeel van een bewust beleid om interim krachten dichter bij de organisatie te betrekken. Interim in de zin van twee ondernemers die afspraken maken, is bij dergelijke verhoudingen niet echt meer spraken. Ook wel boeiend om te bekijken of de belastingsdienst met beoordeling van de VAR dit soort zaken gaan mee nemen. Voorbeeld in ieder geval in de zzp-wereld er meer en meer een tweedeling gaat ontstaan, waaronder een groep zelfstandigen met veel parallelen met werknemers.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts