"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers moeten tijdens vakantie bereikbaar zijn voor opdrachtgevers.

zzpbarometer_bereikbaar tijdens vakantieDe meerderheid van de zzp’ers (62%) gaat deze zomer op vakantie. 8 op de 10 zzp’ers blijft tijdens die vakantie wel bereikbaar voor de opdrachtgever; het meerdeel wordt hiertoe zelfs verplicht door zijn klant of opdrachtgever.

Dit blijkt het rapport “Vakantie & vrije tijd” van onderzoeksmonitor ZZPBarometer. De peiling werd afgenomen onder 1.732 freelancers en zzp’ers in Nederland.

Zzp’er heeft minder last van crisis dan gemiddelde Nederlander

Vrijwel alle zzp’ers (91%) gaan dit jaar een of meerdere malen op vakantie: gemiddeld 2,72  keer en in totaal gemiddeld 20 dagen per jaar. Bijna 10% gaat helemaal niet op vakantie. Vergeleken met de gemiddelde Nederlander is dat fors minder. Recent onderzoek wees  uit dat een derde van de Nederlanders niet op vakantie gaat. De effecten van de crisis lijken hierdoor vergeleken met de gemiddelde Nederlander veel minder impact te hebben op het opnemen van een vakantie. Van de zzp’ers die op vakantie gaan, gaat de helft  tijdens een opdracht op vakantie.

Een gedeelte van de zzp’ers (31%) zzp barometer_doorspelen opdracht speelt opdrachten door aan collega-ondernemers, als ze deze door een geplande vakantie niet zelf kunnen doen.

Vakantie-uitgaven wel onder druk

De vakantieuitgaven van zzp’ers lopen flink uit een. Een kwart besteedt tussen de  €1.000 tot €2.500; een derde tussen de  €2.500 en €5.000; 15 besteedt €5.000 tot €10.000 per jaar aan vakantie. Bij 4 op de 10 zzp’ers staan de vakantie-uitgaven als gevolg van de economische malaise onder druk. Onderdelen waarop de zzp’er bezuinigt zijn: bestemming van de vakantie (54,0%), duur van de vakantie (51,2%), accommodatie (38,4%), activiteiten tijdens de vakantie (37,0%), eten en drinken (30,3%), transport naar de bestemming (20,9%) en overige onderdelen (10,4%).

60% vindt bereikbaarheid – onder andere via een goede  WiFi-verbinding – essentieel bij de keuze van de vakantiebestemming. Vrijwel alle zzp’ers gaan met hun gezin (85,5%) op vakantie – een klein gedeelte met hun gehele familie (6,0%) of met vrienden/kennissen (5.7%). Slechts 13% heeft een strandvakantie geboekt, 36,5% heeft een actieve vakantie in de planning staan en de helft een combinatie van beide.

Het volledige rapport over Zzp’ers en hun ‘vakantiegedrag’:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht