"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZZP-ers zijn GeldGrabbelaars! Of toch niet?

In mijn vorige blog betichtte ik overheden van misbruik van ZZP’ers (klik hier). Daar horen natuurlijk ook cijfers bij. Hard cijfermateriaal is moeilijk te vinden maar uit een paar bronnen komen we een aardig eind.

Kosten van een ambtenaar

Om te beginnen: wat kost een ambtenaar eigenlijk? Gelukkig helpt het ministerie van Financiën ons daar ieder jaar weer bij met haar rapport “Handleiding overheidstarieven”. Klik hier om zelf te lezen. Financiën berekent per schaal wat een ambtenaar zou moeten kosten om kostendekkend te zijn op basis van loonkosten en overhead.

Uurtarief van een ambtenaar op schaal 13: € 89, exclusief BTW en eventuele opslag. Zonder opslag dus! Waarom is dat belangrijk? Opslag is nodig om risico’s te dekken. Geen opslag, dan geen reserves om tegenvallers op te vangen. Dit uurtarief is derhalve kaal en er is geen onderneming die het in haar hoofd zou halen op deze wijze te calculeren. En dan hebben we het niet over het feit dat zzp’ers, als onderdeel van het vak, regelmatig thuis zitten zonder opdracht…

Kosten van een zzp’er

Oké. Als we een schaal 13 functie als voorbeeld nemen, een redelijk gemiddelde voor ZZP’ers, wat kost dan een zzp-er? Meer dan de €89 per uur van hierboven? Kan, maar in slechte tijden ook minder! Ik zie regelmatig €60 per uur voorbij zien komen! Maar… het uurtarief voor een zzp’er is misschien niet zo belangrijk.

Een zzp’er moet ook leven

Wat belangrijk is voor die zzp’er is het gemiddelde jaarinkomen. Een zzp’er moet omgaan met verschillende factoren die daar invloed op uitoefenen zoals tarief, aantal dagen per week, tijd tussen opdrachten, tijd voor ziekte, vakantie en opleiding en tijd voor administratie & acquisitie. En natuurlijk magere en vette jaren. Een zzp’er kan daar zelf een inschatting van maken maar mijn ervaring is dat het niet ongebruikelijk is een opdracht te hebben voor drie dagen per week (ons is zuunig en de zzp’er kost zo ook al zat), een aantal weken tot maanden tussen opdrachten en voor acquisitie, administratie en opleiding één tot anderhalve dag per week.

Ik heb in 2010, op basis van de gegevens die ik toen ruimschoots voorhanden had, een berekening gemaakt. Natuurlijk zijn er zzp’ers die goed verdienen. Maar zzp’ers die gemiddeld over een periode van enkele jaren goed verdienen … dat zijn er heel, heel erg weinig. Als een zzp’er een flinke opdracht heeft met een vet tarief dan stroomt het geld binnen, dat is waar. Maar hij doet er verstandig aan daar een substantieel deel van opzij te zetten voor magere tijden, pensioen, opleiding, ziekte, verzekering en fiscus. De verstandige zzp’ers bouwen een reserve op voor één tot anderhalf jaar. Dus laat die nieuwe Ferrari nog maar even wachten! En het is ook nog eens zo dat zzp’ers van vandaag op morgen kunnen worden weggestuurd … je bent nooit zeker van je opdracht, hoe goed je het ook doet (leve de gevolgen van politieke besluitvorming).

Schrikken geblazen: gemiddelde interim manager verdient minder dan een ambtenaar

Wat mijn berekeningen in 2010 aantoonden was schrikbarend. Over een periode van vijf tot tien jaar was het gemiddelde inkomen van de gemiddelde interim-manager lager dan dat van een vergelijkbare ambtenaar. LAGER! En de zzp’er werkt harder omdat hij allerlei zaken die de ambtelijke organisatie voor een ambtenaar regelt zelf moet doen – veelal in de avond-uren en/of in het weekend. En slapen in moeilijke tijden? Lukt dat? Of is de nachtrust in de Ferrari weggescheurd?

Inderdaad… Zwakzinnigen Zonder Pensioen. Of Zware Zorg Pakketten … Want welk weldenkend mens zou dat doen? En erger … het kan zomaar voorkomen dat een zzp’er aan het einde van zijn reserves nog een paar maanden zonder opdracht zit. Ik ken er voldoende die hun pensioen voortijdig laten uitkeren zodat hun kinderen nog een dak boven het hoofd hebben. En dat zijn de gelukkigen … ik ken er ook die geen pensioen opbouwen (!) en dus niets voortijdig kunnen laten uitkeren.

Waarom zijn er nog zzp’ers?

Ik hoor veel bij overheden dat je, voor het grote geld, zelfstandig moet worden. Maar als u vindt dat het bovenstaande enigszins hout snijdt dan weet u wel beter. Zzp’er wordt je niet voor het geld maar voor het beroep. Omdat je je werk leuker vindt dan de organisatie waarin je werkt. Omdat je nieuwe uitdagingen zoekt en daadwerkelijk een toegevoegde waarde wilt hebben. Omdat je jezelf voortdurend wil ontwikkelen. Die nieuwe Ferrari … neuh … die komt er toch niet.

Mijn volgend blog (volgende week dinsdag): Wat kunnen zzp’ers eraan doen?

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

12 reacties op dit bericht

 1. Helemaal mee eens! Ook met je vorige blog.

  Maar om dezelfde reden dat de schrijver anoniem wil blijven, kan ik het ook niet tweeten of posten op LinkedIn, Balen !!

  • Haha! V.w.b. mijn eerste blog kan ik me vinden in je terughoudendheid. Deze blog daarentegen … is gewoon feitenmateiraal. Tweeten en posten dus 😉

 2. Ook ik ben het in grote lijnen eens met je blog. Uit ons laatste halfjaarlijkse onderzoek is gebleken dat hogeropgeleide zzp-ers gemiddeld bijna 85,- euro/uur verdiende. Reacties zijn dan vaak ” wat veel, zakkenvullers” etc. Maar als je dan kijkt dan deze groep gemiddeld 63% van de tijd een opdracht had, praat je over een uurtarief van 54,- euro/uur op jaarbasis. En dat is geen vetpot als je daar je pensioen, verzekeringen, reiskosten, studie, ziekte en andere onkosten uit moet betalen. Ik hoop echt dat de tarieven weer gaan stijgen.

  • Met je eens Marc. Als je pensioen, reservering voor opdrachtloosheid, opleiding, ziekte en uren besteed aan administratie & acquisitie meetelt dan kom je vermoedelijk onder de €40/uur uit. En dan tel ik de uren die besteedt worden aan debiteurenbeheer niet eens mee. We lijken wel knettergek 😉

 3. Mee eens met je artikel. Ik zie het ook in mijn kringen. Men denkt dat deze zzp’ers veel verdienen, maar ze hebben het best zwaar, vooral in deze ‘economische’ tijden. Ik ben dan ook erg benieuwd of het regeerakkoord doorgevoerd wordt of niet en wat dit voor de zzp’er nu echt gaat betekenen (harde cijfers)

  • Weinig goeds in het regeeraccoord. PZO is gematigd positief maar zzp-ers krijgen nog steeds niet de aandacht die ze beloofd is in de aanloop naar de verkiezingen. En dat terwijl zzp-ers een maatschappelijk en economisch belangrijke groep vormen! Immers, niemand wil ons graag inhuren maar iedereen doet het. Dar kan alleen als we daadwerkelijk een belangrijke bijdrage leveren toch?

 4. Helemaal mee eens en het wordt tijd dat dit eens op meerdere plaatsen wordt aangeroerd. Uitgaande van een schaal 13 en een bezetting van ca 65%, moet je, om op langere termijn te kunnen overleven, minimaal 120 euro/uur rekenen.

  En, dat is, vergeleken met de kosten van een ambtenaar 89,- ( kaal ), niets teveel, want als je de werkelijke kosten van een ambtenaar berekend, kom je boven de 100,- euro uit.

  • Met €89/uur komt je er in ieder geval niet. Zzp-ers kunnen vele voorzieningen niet zo goedkoop regelen als de overheid (o.a. zorgverekering) en hij/zij moet ook reserveren voor slechte tijden. Ik weet niet of het €120/uur moet zijn maar dat het vaak te laag is op dit moment is zeker.

   Tijd dat onze klanten dat gaan snappen. Iemand moet er wat aan doen om ze dit duidelijk te maken.

  • Joke, dank je voor het artikel. Echter, het komt op mij over als navelstaren. Een artikel over interim-managers in M&C … vrijwel geen opdrachtgever die dat ooit leest. Wel consultants. De NVIM vertelt collega’s over haar vak. Als de NVIM een dergelijk (maar dan beter geschreven) artikel in het FD of de financiële bijlage van de Telegraaf (enz) weet te krijgen dan is er misschien een serieus begin.

   Maar de NVIM kan ook niet zoveel, ik weet het. Het aantal leden is domweg te laag dus de inkomsten en de mate waarin zij interim-managers vertegenwoordigt ook. En dat ligt weer aan de interim-managers die zich niet graag organiseren. Ieder voor zich en … voor ons allen.

   Overigens, het artikel laat opdrachtgevers aan het woord. De waarheid, als het onderzoek van dr. Joop Vorst geloofd mag worden, is ontluisterend. Ook hier werk aan de winkel voor interim-managers, die een duidelijk en collectief verhaal moeten hebben dat hun waarde aantoont.

   Oh … en aangezien iedere xxx zich interim-manager kan noemen moet er ook iets gebeuren aan certificering. Ik weet het, er is het IM-register maar welke opdrachtgever heeft daar ooit van gehoord? En waarom daalt het aantal register-managers zo sterk?

 5. vreemd dat niemand het heeft over de opslag van de bureau’s die ons zzp”ers bemiddelen. Onontkoombaar aangezien overheden bijna niemand meer inhuren zonder hun bemiddeling in het kader van raamovereenkomsten. Opdrachtgevers kijken naar het totaalbedrag wat ze kwijt zijn en wat aan jou als zzp’ er kleeft. Dan scheelt het in de beeldvorming of men denkt dat je 125 euro p/h verdient terwijl je in werkelijkheid 100 euro krijgt. Waarom worden deze twee kostenposten niet duidelijker onderscheiden en bv apart overeengekomen en apart gefactureerd aan de opdrachtgever?