"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Contingent Workforce Strategies Summit in Londen. Verslag seminar over organiseren van inhuur flexibel personeel.

In London vond op 14 en 15 mei de Contingent Workforce Strategies Summit plaats. Speciaal voor ZiPconomy zette René Steenvoorden van Alignment Matters de belangrijkste besproken trends en adviezen op een rij.

Het Contingent Workforce Strategies  Summit is een evenement voornamelijk gericht op inkopers van flexibel personeel en oplossingen voor het beheer hiervan. Het wordt ieder jaar georganiseerd door Staffing Industry Analysts. Naast plenaire sessies was er veel aandacht voor discussies in kleine groepen en presentaties rondom specifieke onderwerpen.

Het strikte deurbeleid van de organisatie (intermediairs zijn bijvoorbeeld niet toegestaan, tenzij sponsor) zorgde voor een gezonde mix van bezoekers: aan de ene kant organisaties op zoek naar oplossingen voor het (beter) beheren van flexibel personeel, aan de andere kant aanbieders van technologische ondersteuning danwel partijen die dit beheer volledig uit handen nemen.

Op zoek naar best practices in een onzekere wereld

Vendor Management Systemen (VMS) zijn hot onder grote organisaties met veel inleen. Verschillende aanbieders van deze software laten een sterke groei in Europa zien, een trend die vanuit Amerika is komen overwaaien. De populariteit past in een groeiende vraag naar flexibel personeel. Onder de bezoekers ook veel bedrijven die al een oplossing in gebruik hebben, maar benieuwd zijn naar de mogelijkheden om deze mondiaal uit te rollen.

Tijdens de opening door John Nurthen wordt direct duidelijk dat wij in een onzekere wereld leven: een beeld wat nog eens sterk werd onderstreept in de key note van econome Dambisa Moyo. De dramatische groei van (jeugd)werkloosheid is één van de factoren die zorgt voor een zeer zwakke economische ontwikkeling. Naast een groei in flexibele inzet van personeel, stijgt het aantal overheden wat middels regulering en protectionisme een bescherming probeert te bieden aan vaste medewerkers.

Veel bedrijven blijken tijdens de CWS Summit op zoek te zijn naar een aanpak of best practice voor het selecteren en implementeren van VMS oplossingen, mogelijk ondersteund door een Managed Service Provider (MSP). Tijdens de sessies werden opvallend veel vragen gesteld over ‘de beste oplossing of aanpak’. Diverse sprekers bevestigen dat oplossingen zeer sterk verschillen per situatie.

Adviezen op een rij

Over het algemeen zijn de volgende zaken van belang bij de keuze voor een VMS/MSP:

  • De beste oplossing is diegene die het beste bij de organisatie en haar inhuurmodel past.
  • Wat wil je verbeteren? Ontwikkel een strategie en bepaal wat de voornaamste drivers zijn in het programma. Analyseer ook de huidige situatie (in- en externe analyse).
  • Verander Management wordt vaak onderschat. Een verandering van inhuurmodel kan veel weerstand veroorzaken. Zorg voor een strategische aanpak van stakeholders en inhurend management.
  • Kies een VMS die in de volle breedte van de organisatie kan worden ingezet, maak het verschil met een passend inhuurmodel per regio, functiegroep etc. Eén VMS zorgt voor solide managementinformatie over alle landen en bedrijfsonderdelen heen.
  • Denk lange termijn: minimaal 3 tot 5 jaar. Wat is de visie op inhuur en hoe past dit in de bedrijfsstrategie?
  • Begin klein. Boek succes met één afdeling of onderdeel, overtuig hiermee de rest van de organisatie.
  • Besteed veel aandacht aan een goed communicatieplan en de uitvoering hiervan. Luister naar de klant en zorg voor een dialoog gedurende het hele traject.

Het efficiënter, beheersbaar en compliant maken van het inhuurproces blijkt hoog op de agenda te staan van veel organisaties. De technologie is beschikbaar. MSP organisaties kunnen het beheer uit handen nemen. Echter, de eerste stap ligt bij de inhurende organisatie zelf. Eerst uitwerken wat het gewenste model en proces is, maakt het veel makkelijker om daar vervolgens de juiste VMS en/of MSP bij te zoeken.

René Steenvoorden is eigenaar van Alignment Matters. Alignment Matters levert project management en consultancy voor het implementeren van ingrijpende IT trajecten en is gespecialiseerd in het implementeren van Vendor Management Systemen gericht op het beter beheren van extern personeel. 

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger