"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Organiseer werk rond individuen, niet rond werkgevers”

In een podcast vertelt Edward Belgraver over zijn frisse blik op de arbeidsmarkt. Hij zette Verloning.nl op, en website die alle fiscale afdrachten regelt van flexibele arbeidskrachten zonder KvK-inschrijving.

In de podcastserie ‘Werken aan Nederland’, georganiseerd door de Werkvereniging, spreek ik samen met Martijn Aslander met verschillende gasten over de arbeidsmarkt. Eerder kwamen onder andere topambtenaar Hans Borstlap, ZiPconomy-oprichter Hugo-Jan Ruts en jurist Sascha Janssen aan het woord.

Lees ook: Hans Borstlap: “Het vaste contract de norm? Dat zal je mij nooit horen zeggen.”

Dit keer in de podcastserie Edward Belgraver. Met als onderwerp: wie dicht de grote kloof tussen vast werk en flexbanen? Edward zit er opmerkelijk dicht bij. In deze podcast blijkt er wel degelijk een oplossing te zitten tussen vast en flex. Wat als je dit vraagstuk aanvliegt van een heel ander uitgangspunt, maar binnen de mogelijkheden van de wetgeving? Luister naar een héél ander geluid over de arbeidsmarkt waarom hij Verloning.nl heeft opgericht. Hij legt uit dat dit een oplossingsrichting voor de politiek zou kunnen zijn.

Luister hier de podcast of scroll naar de volgende fragmenten:

 • 1:33 Veel mensen denken zwart-wit in hokjes, maar dit past niet meer bij modern werkenden. Inkomenszekerheid is belangrijker dan contractzekerheid, en organiseer je niet rond een werkgever maar rond een individu.
 • 13:34 Wat we willen als maatschappij, is het goed geregeld hebben. Eigenlijk is Verloning.nl een oplossing voor het ‘valse flex’ vraagstuk.
 • 15:31 Modern werkenden zijn mensen die zelf regie willen hebben over hun werk, zelfstandig zijn en niet afhankelijk zijn van een baan.
 • 18:59 Een hypotheek krijgen is voor veel zelfstandigen een uitdaging. Verloning.nl maakt geen vast contract, maar kan wel een werkgeversverklaring leveren voor het aanvragen van een hypotheek.
 • 22:24 Wij kunnen de arbeidsmarkt echt verrijken, door mensen weer de regie te geven over hun inkomen. Verloning.nl regelt sociale zekerheid goedkoper, beter en efficiënter.
 • 25:49 Het is een oplossingsrichting voor de politiek om de arbeidsmarkt beter te organiseren.
 • 26:08 Een inhoudingsplichtige verklaring is een overeenkomst van de verloner aan de opdrachtgever dat de verplichte premies worden afgedragen, geïnspireerd op de artiestenregeling. Met de VAR en de wet DBA was dat een verrassing achteraf, maar met de inhoudingsplichtige verklaring is het vooraf geregeld.
 • 30:44 Veel mensen zijn niet geïnteresseerd in het juridisch-fiscale onderdeel maar willen wel een eerlijke oplossing en zijn bereid om daaraan bij te dragen.
 • 32:28 Het vaste contract wordt vaak genoemd in verkiezingsprogramma’s. Daar zit het het probleem: willen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken of willen we stemmen creëren met populistische opmerkingen, zoals ‘het vaste contract als norm’?
 • 39:29 Faciliteiten organiseren rond individuen is een hele andere benadering op de arbeidsmarkt.
 • 43:23 We kunnen veel van andere landen leren. Hoe moet de arbeidsmarkt er over twintig jaar uitzien? Willen we dat werkgevers de baas zijn waarin mensen gevangen zitten in een dienstverband of willen we een ondernemende, zelfstandige beroepsbevolking?
 • 50:46 Een broodfonds is een van de oplossingen die Verloning.nl biedt, in samenwerking met Achmea. Het wordt gezien als de Rolls-Royce van de beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekeringen in Nederland.
 • 60:22 Modern werkenden hebben een andere kijk op arbeid, ze worden daarin belemmerd door wetgeving maar Verloning.nl probeert ze te helpen.
 • 69:44 De meeste mensen in de politiek willen wel, maar hebben niet de mogelijkheden om verandering in gang te zetten. Ondernemers hebben dit wel, laten we zelf de verandering teweeg brengen.

Nog meer weten? Luister de volledige podcast terug:

Lees ook: Zweden laat zien hoe je de arbeidsmarkt radicaal anders kunt organiseren

Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters