"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemers hebben meer vertrouwen in de toekomst, omzet zakelijke dienstverlening groeit

De omzet van de zakelijke dienstverlening is een beetje hersteld en het ondernemersvertrouwen neemt toe. Advocaten, accountants en IT’ers haalden zelfs meer omzet dan een jaar geleden.

De gemiddelde omzet is in de meeste branches nog steeds lager dan een jaar geleden, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal was de omzet van de zakelijke dienstverlening in het derde kwartaal 14% lager dan in hetzelfde periode in 2019. Het goede nieuws is dat de markt herstelt.

Uitzend en bemiddeling

Zo lag de omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars in april, mei en juni nog 16,6% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. In het derde kwartaal is de omzet nog 11,1 % lager dan in 2019.

Dat de situatie in de zakelijke dienstverlening verbetert, is vooral te danken aan ontwikkelingen in de IT en de rechtskundige dienstverlening. De omzet van de IT-dienstverleners was in het derde kwartaal 0,8% hoger dan een jaar geleden. Advocaten, juristen en notariskantoren zetten in het derde kwartaal zelfs 3,9% meer om dan een jaar eerder.

Lees ook: Markt interim-managers staat onder druk. Maar minder dan tijdens vorige crisis.

Minder omzet dan vorig jaar

In de reclame- en reisbranche gaat het ook beter, maar nog steeds erg slecht. Alle reisbeperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan leidden tot een forse omzetdaling in het toerisme.

De omzet van de reisbranche was afgelopen kwartaal 60% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Die krimp is wel fors minder sterk dan een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van 2020 bedroeg de omzetkrimp namelijk 89,2%.

De reclamewereld haalde 15,8% minder omzet en boekt daarmee na de reisbranche de grootste omzetdaling binnen de zakelijke dienstverlening.

Alleen voor architecten en ingenieurs was de omzetdaling in het derde kwartaal groter dan in het tweede. De omzet van de architecten nam af met 2,9%, tegen 1,6% een kwartaal eerder. De ingenieurs zagen hun omzet afnemen met 4,2%, tegen 0,9% in het tweede kwartaal.

Meer vertrouwen in de toekomst

Het CBS vraagt ondernemers ook ieder kwartaal wat zij van de toekomst verwachten. In de zakelijke dienstverlening is het ondernemersvertrouwen opgebouwd uit de ontwikkeling van de omzet in het voorgaande kwartaal, de verwachte omzet in het komend kwartaal en het economisch klimaat.

Volgens de onderzoekers is het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening sterk toegenomen. Het CBS spreekt zelfs van de grootste stijging ooit gemeten. Vorig kwartaal lag het nog op -25,3, nu is dat -0,6.

Maar al met al zijn ondernemers dus nog steeds pessimistisch. Zeker als je het vergelijkt met 2019, toen het vertrouwen nog gemiddeld op 13,2 lag.