"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Toch weer in loondienst? Crisistijd verandert weinig aan de intenties van zzp’ers

1 op de 6 zzp’ers wil graag overstappen naar een vaste baan, blijkt uit arbeidsmarktonderzoek van data-analist Intelligence Group. Dat is bijna hetzelfde percentage als vóór de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis geeft 17,6% van alle zzp’ers aan dat hij liever een vaste baan zou willen hebben. Dat blijkt uit recent arbeidsmarktonderzoek van onderzoeksbureau Intelligence Group. Het data- en technologiebedrijf hield tijdens de coronacrisis (mei 2020) een enquête onder 845 zzp’ers.

34,1% procent twijfelt en zegt dat hij misschien wel weer in loondienst wil werken. Iets minder dan de helft van de zelfstandig ondernemers (45,1%) blijft het liefst zzp’er. Opvallend genoeg wijken deze cijfers nauwelijks af van eerdere arbeidsmarktgedragonderzoek.

Minder twijfel

Twee jaar geleden waren er iets meer twijfelaars (38%) en iets minder zzp’ers die liever een baan zouden willen (15% ). Tegelijkertijd waren er ook wat minder zzp’ers die geen baan in loondienst zouden willen (43%).

Dit sluit aan bij eerdere studies. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat de helft van alle starters binnen vijf jaar geen zzp’er meer is.

Werknemers blijven zitten waar ze zitten

Intelligence Group vroeg ook werknemers in loondienst naar hun loopbaanintenties. Uit die peiling blijkt dat nog maar 6,6% van de mensen in loondienst en 4,5% van de 45-plussers op dit moment actief zoekt naar een nieuwe baan. Dat is 28% minder dan in het eerste kwartaal dit jaar.

Werknemers blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet. De totale arbeidsmarktactiviteit (zij die actief op zoek zijn naar een baan) van de Nederlandse beroepsbevolking ligt nu op 10,8%, het laagste punt sinds 2011.

Jongeren weer vaker aan de bak

Er zijn grote verschillen per beroepsgroep, maar al met al blijft de arbeidsmarkt krap tijdens de coronacrisis, concluderen de onderzoekers. In het begin van de crisis waren vooral jongeren op zoek naar een nieuwe baan. Het grootste gedeelte van deze groep heeft binnen 10 weken een nieuwe baan gevonden of is weer meer uren aan het werk in zijn oude (flex)baan.

De onderzoekers zien dat werknemers gemiddeld weer meer uren aan het werk zijn. Een mogelijke verklaring is de versoepeling van de coronamaatregelen en het perspectief dat 1 juni veel bedrijven weer open mogen en daar nu de voorbereidingen voor worden getroffen.