"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
zzp cultuur

“Overlevingsplan voor zzp’ers cultuur- en evenementensector nodig”

Cultuur- en evenementenbranches zullen langer in omzet getroffen worden. Daarom is er voor deze sector, met relatief veel zzp’ers, een apart actieplan nodig, zo vindt ZZP Nederland.

In een aantal getroffen sectoren komt er deze zomer zicht op wat meer omzet, maar voor zelfstandigen in, bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranches en aanverwante sectoren, is nog weinig perspectief te bespeuren. Volgens ZZP Nederland zullen deze ondernemers misschien nog korte tijd het hoofd boven water kunnen houden, maar om ook daarna te kunnen overleven is meer nodig. “Er moet nu snel een overlevingsplan komen voor zelfstandigen, die door de coronamaatregelen over enkele maanden kopje onder dreigen te gaan”, zegt voorzitter Maarten Post.

Peter van den Bunder van de Kunstenbond vindt het zeer terecht dat er extra aandacht gevraagd wordt voor zzp’ers en freelancers in de culturele en creatieve sector. “Dat vinden wij niet alleen als Kunstenbond, maar ook het samenwerkingsverband van 42 beroepsorganisaties in de sector, de Creatieve Coalitie, en de  de taskforce culturele en creatieve sector, waarin alle partijen, waarin werkgevers en opdrachtgevers samenwerken.”

De cultuur- en evenementenbranches en aanverwante sectoren, zijn het zwaarst getroffen door de crisis. Ze moesten als eerste verplicht stoppen met hun werkzaamheden, kunnen als laatste weer beginnen (als dat al lukt) en komen ook nog eens in veel gevallen niet in aanmerking voor de TOGS en de toekomstige TVL. Stichting ZZP Nederland vindt dat er extra aandacht moet zijn voor deze groep en schaart zich daarbij achter de ideeën van verschillende politieke partijen. Die willen een uitbreiding van het steunpakket en geld vrij maken voor een regeling voor het niet-gesubsidieerde deel van de cultuursector. Ook Van den Bunder vindt dat het generieke pakket van het kabinet onvoldoende soelaas biedt: “60% van de werkgelegenheid in deze sector zit niet in vaste banen maar in opdrachten. Zzp’ers vormen een onmiskenbare en essentiële schakel in de productieketens van de cultuur en evenementenbranches.”

ZZP Nederland wil duurzaam en toekomstbestendig ondernemerschap stimuleren. “Zelfstandigen moeten de kans krijgen om in deze moeilijke tijd de bakens te verzetten, met perspectief als ondernemer in een veranderde samenleving. Met name veel beroepen in de cultuur- en evenementenbranches zullen waarschijnlijk niet meer op dezelfde wijze kunnen worden uitgeoefend. Deze ondernemers zullen hun werkwijze “coronaproof” moeten maken. In dat veranderingsproces kan de overheid een belangrijke initiërende rol spelen.”

Het door minister Koolmees aangekondigde project “Nederland leert door” voor loopbaanoriëntatie, omscholing en coaching, is volgens minister Koolmees ook voor zelfstandige ondernemers bestemd. ZZP Nederland roept de minister op deze woorden waar te maken en substantieel te investeren in het stimuleren van toekomstbestendig ondernemerschap voor zelfstandigen. Tot nu zijn de meeste stimuleringsprogramma’s bijna uitsluitend gericht op bedrijven met werknemers. De veranderde arbeidsmarkt met meer dan 1 miljoen zelfstandigen vraagt om een nieuwe koers van de overheid.

De zelfstandigenorganisaties inventariseren op zeer korte termijn met het ministerie SZW de mogelijkheden, die het project “Nederland leert door” voor zelfstandigen kan bieden. “Het momentum is nu gekomen om kansen te creëren voor zelfstandige ondernemers om hun onderneming ook op langere termijn succesvol te kunnen voortzetten”, aldus voorzitter Post.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie