"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Bergler ziet kansen door coronacrisis voor zzp-markt

Bergler is al veertig jaar een begrip in de ICT-dienstverlening. Ook de bemiddelingstak voor extern personeel Flex Solutions timmert stevig aan de weg, vertelt directeur/eigenaar Rob Wessels. “Ik verwacht dat we door de coronacrisis nog harder zullen groeien.”

Hoe vier je het 40-jarige jubileum in coronatijd? “We hebben bij onze medewerkers een doosje thuis laten bezorgen (met iets te drinken en te eten) die zij pas mochten openen tijdens de geplande donderdagmiddagborrel via Teams. Dat was zeer gezellig”, vertelt Rob Wessels, algemeen directeur Bergler.

Rob Wessels studeerde accountancy en moest in 1987 de jaarrekeningen van ICT-detacheerder Bergler controleren. Na forse kritiek op de boekhouding kreeg hij als reactie van oprichter Erich Bergler ‘als je het zo goed weet, waarom kom je hier dan niet werken?’
Begonnen als administrateur, klom hij op tot CFO en nam in 2000 via een management buy out (samen met een investeringsmaatschappij) het bedrijf over. Nadat Wessels afgelopen september ook de investeringsmaatschappij uitkocht, is hij nu de trotse directeur/eigenaar van Bergler.

Inhuur geprofessionaliseerd

Bij Bergler werken circa veertig man vast personeel en ongeveer 130 zzp’ers en gedetacheerden. Zij zijn verdeeld over de drie labels; Software Solutions (advies en maatwerk bij het bouwen van software), Infra Solutions (beheer werkplekken) en Flex Solutions, het bemiddelen van tijdelijk ict-personeel. Dit laatste betreft zzp’ers en/of medewerkers van andere leveranciers waarmee Bergler een raamovereenkomst heeft.

Zzp’ers in de ICT weten Bergler te vinden. “Voordat hun opdracht afloopt melden ze zich vaak al aan, want zij maken ze graag gebruik van ons verkoopkanaal, ons netwerk”, zegt Wessels, die de markt voor zzp-bemiddeling in de loop der jaren sterk zien veranderen. “Voorheen was het vaak zo dat een projectleider wel iemand kende en die werd dan ingeschakeld. Maar de markt is veel professioneler geworden. Tegenwoordig gebeurt veel via aanbestedingen of een DAS. Dat is voor ons wel zo prettig.”

Want Bergler heeft zich namelijk gespecialiseerd in Europese aanbestedingen voor de (semi-)overheid. De opdrachtgevers zijn veelal ZBO’s (Zelfstandige bestuursorganen) en universiteiten en hogescholen, waar Bergler dankzij een opgebouwde track record veelal preferred supplier is geworden.

Twee crises overleefd

Die specialisatie is een bewuste keuze geweest. Bergler was voorheen vooral actief in de financiële sector. “Door de financiële crisis in 2008 was een overstap naar nieuwe sectoren noodzakelijk”, legt Wessels uit. En dat was niet de eerste keer dat het bedrijf zich moest aanpassen aan de marktomstandigheden. In 2004 wist het bedrijf ook al de internetbubbel te overleven. De huidige coronacrisis ziet Wessels niet als een bedreiging voor de markt voor hoogopgeleide ICT-professionals. “Onze business loopt gewoon door. Wij werken voor opdrachtgevers die niet of nauwelijks worden geraakt worden hierdoor. Slechts één van de circa 170 detacheringscontracten is vanwege de coronacrisis beëindigd.” Wessels denkt zelfs dat de zzp-markt een impuls gaat krijgen. “Bedrijven merken tijdens een economische hick up hoe zwaar de financiële lasten zijn van het hebben van eigen medewerkers. Ik verwacht dat Bergler Flex Solutions door de coronacrisis dan ook nog harder zal gaan groeien.”