"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

EU commissaris Schmit positief over plannen minimum zzp-tarief

Eurocommissaris geeft minister Koolmees een steuntje in de rug. Toekomst nieuwe wetgeving blijft onzeker.

Eurocommissaris Nicolas Schmit van Werkgelegenheid en Sociale Rechten heeft ‘persoonlijk’ geen probleem met het plan van minister Koolmees voor een minimumtarief van € 16. Dat zegt hij in een vraaggesprek met het FD. De Luxemburger – die gisteren op bezoek was bij de minister- maakt duidelijk dat de Commissie een minder geharnaste positie inneemt over het vrije dienstenverkeer en de vrije concurrentie dan in het verleden.

‘We moeten zzp’ers het recht geven eerlijk te kunnen onderhandelen met een opdrachtgever. Als zelfstandigen zich organiseren, ziet Europa ze niet als kartels. Ik praat daar ook veel over met mijn collega Margrethe Vestager van Mededinging.” Europese mededingingsregels verhinderen dat zelfstandigen, bijvoorbeeld in de platformeconomie,  gezamenlijk met opdrachtgevers kunnen onderhandelen over tarieven en arbeidsvoorwaarden. ‘Als dat zo is, moeten we de regels veranderen’, aldus Schmit tegen het FD.

Wetsvoorstel nog steeds niet aangeboden aan Kamer

Minister Koolmees is nog aan het piekeren wat hij met zijn wetsvoorstel voor een minimum zzp-tarief aan moet. Het concept heeft van belangenorganisaties een vrijwel unaniem negatief oordeel gekregen. Met name vanwege de forse extra administratieve lasten, die gelden voor alle zelfstandigen.

De linkse oppositie vindt het idee sympathiek maar het tarief veel te laag. Minister Koolmees heeft herhaaldelijk aangegeven dat naar zijn inschatting een hoger tarief tot bezwaren vanuit Brussel kan leiden. Een dergelijke ingreep kan volgens hem alleen als het gekoppeld is aan een sociaal minimum. Al is de uitspraak van Schmit een ‘persoonlijke’ opvatting, mogelijk geeft het aanleiding om naar de hoogte van het tarief te kijken.

Een extra complicatie voor de minister is dat de Wet Minimumtarief in het regeerakkoord gekoppeld is aan de Wet Zelfstandigenverklaring, die juist meer ruimte moet geven voor opdrachten met een tarief van boven de € 75 per uur. Dat wetsvoorstel kan op een veto van de linkse partijen rekenen en kreeg ook een negatief oordeel in een gezamelijke reactie van FNV en VNO.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts