"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hans Biesheuvel (ONL): “Ondernemers verdienen duidelijkheid en zekerheid, hetgeen het huidige wettelijke stelsel niet biedt.”

Hans Biesheuvel, voorzitter stichting ONL voor Ondernemers, te gast in het ZP Radio programma HoofdZaken. Het recent geopende Ondernemershuis Nederland en het ZZP Manifest passeren de revue. Uiteraard bleef ook de Wet DBA niet onbesproken.

In september 2013 startte Biesheuvel, samen met Mirjam Bink, ONL voor Ondernemers. ONL is een organisatie voor ondernemers die gerund wordt door ondernemers. Met als doel: het ondernemersklimaat verbeteren. “ONL laat de stem van ondernemers in Nederland horen en slaat een brug naar de politiek”, aldus Biesheuvel.

“Onze agenda wordt bepaald door ondernemers. Vervolgens is het onze taak om deze kennis op het voetlicht te krijgen bij politiek Den Haag.”

De toegangspoort voor ondernemers naar het Binnenhof

Dinsdag 16 april werden de deuren van het Ondernemershuis Nederland geopend. Naast ONL voor Ondernemers, zijn ook het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), de Nederlandse Organisatie van Accountant Adviseurs (Novaa) en de Nederlandse Organisatie van Accountants en accountantskantoren (Novak), Sira Consulting, Stichting 115 Help-een-bedrijf en Innovatiecentrum Mens & Werk in het pand gevestigd. “Gezamenlijk bieden wij een interessant platform voor ondernemers, politici en ambtenaren om elkaar te ontmoeten. Dit is belangrijk om over en weer begrip te kweken voor de uitdagingen die er zijn. We hebben elkaar keihard nodig”, vertelt Biesheuvel enthousiast. Zelfs over de locatie van het pand is goed nagedacht: het Ondernemershuis Nederland is te vinden aan het Tournooiveld in Den Haag, slechts op steenworp afstand van het Binnenhof. Dat dit zijn vruchten afwerpt, blijkt wel uit het feit dat Premier Rutte de opening van het Ondernemershuis Nederland verzorgde.

Duidelijkheid creëren

Begin april werd ook het ZZP Manifest gelanceerd. Een leidraad van zes kernpunten die meegenomen worden in de gesprekken met ambtenaren, politici, ondernemers en journalisten. “Het manifest is een samenvatting van wat wij het belangrijkst vinden en het is tot stand gekomen door de input van ondernemers en onze partners. Onderwerpen als een duidelijke wettelijke en fiscale positie voor zzp’ers en bescherming tegen de macht van grote bedrijven maar ook het niet verplichten van sociale zekerheid en pensioen staan hierin centraal”, licht Biesheuvel toe. De rol van ONL voor Ondernemers ligt volgens hem vooral in het zijn van een gesprekspartner die voor de belangen van de ondernemers opkomt. “Dit doen wij door te lobbyen, problemen aan te kaarten en oplossingen aan te dragen.”

“De politieke wil en lef ontbreekt om heldere lijnen te schetsen en deze complexe uitdagingen echt aan te pakken.”

Gerichte en doeltreffende aanpak

Belangrijke aanleiding voor het manifest is volgens Biesheuvel de onduidelijkheid rondom de Wet DBA. Biesheuvel zegt hierover: “De Wet DBA is ingevoerd in 2016 en na zes maanden eigenlijk on-holdgezet. De overheid wil de uitbuiting van zzp’ers aanpakken, maar daarbij wordt gesuggereerd dat het om een groot deel van de zzp’ers gaat. Uit onderzoek blijkt het tegendeel. De gedwongen zelfstandigen vormen slechts een paar procent van het geheel. Nu wordt dus het grootste gedeelte van de zzp’ers lastig gevallen door de ineffectieve aanpak van de overheid om het probleem van een relatief kleine groep op de lossen. De stelling van ONL voor Ondernemers is altijd geweest: pak gericht de fouten aan en kijk daarna pas verder.

Uitdagingen niet meer vooruit schuiven

Biesheuvel realiseert zich goed dat er nog een (lange) weg te gaan is. “Nederland is nog steeds een heel rijk land. Dat biedt een mooie vertreksituatie, tegelijkertijd zijn er heel veel uitdagingen.” Hij doelt daarmee op de enorme vergrijzing, snelle digitalisering en Europa dat niet zo goed meer functioneert. En tegelijkertijd de politiek die verdeelder is dan ooit. “Dit zijn complexe vraagstukken in tevens een complexe wereld.” Desondanks blijft Biesheuvel positief: “Ik denk dat ondernemers een fantastische kans hebben om richting te geven aan Nederland. Daar haal ik mijn energie uit. Het komt goed, maar het gaat even duren. We moeten de politiek en ondernemers samen zien te krijgen.”

Wil jij ook jouw stem laten horen? Dat kan via de ONL Ondernemerspanel-app! Geef jouw mening over verschillende thema’s zoals arbeidsmarkt en wet- en regelgeving. Jouw input helpt nog meer stem te geven aan ondernemers.

De volledige radio-uitzending met Hans Biesheuvel kun jij hieronder beluisteren.

 

 

HoofdZaken van ZP Radio is hét radioprogramma voor en over de Zelfstandig Professional. Wij bieden informatie en inspiratie voor ZP’ers én opdrachtgevers die hen inhuren. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan iedere week in gesprek met spraakmakende experts over interessante onderwerpen gerelateerd aan ondernemerschap. HoofdZaken wordt mogelijk gemaakt door kennisbemiddelaar HeadFirst. Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken. Bekijk alle berichten van Hoofdzaken