"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Krappe arbeidsmarkt? Flex groeit gewoon door naar nieuw record

Liefst 8,835 miljoen mensen tussen 15 en 75 jaar waren er in Nederland aan het werk, in het derde kwartaal. Een record, zo tonen de kersverse CBS-cijfers ons, na een groei van liefst 2,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dat groeicijfer is dan weer geen record, maar komt niet heel vaak voor, en is daarom wel bijzonder.

In het derde kwartaal is de werkloosheid weer iets verder gedaald, naar 3,8%, dus onder de kraptegrens van 4%. Niet verwonderlijk dus dat het aantal werkenden met een vast contract met een plus van 2,7% nog harder groeide dan het gemiddelde. Wel verrassend: de groei van het totale aantal flexwerkers. In het vorige kwartaal was die met +0,3% bijna tot stilstand gekomen – geheel in lijn met de dalende werkloosheid en de groeiende onrust over krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal flexwerkers groeide in het derde kwartaal echter weer met +1,5%, en bereikte bovendien een nieuw recordaantal van 3,089 miljoen werkenden.

Flex is here to stay?

Opvallend is vervolgens dat ook de externe flexschil sterker groeide dan het gemiddelde: het aantal uitzendkrachten groeide met 5,8% en het aantal zzp’ers met 2,5%. Alleen de interne flexschil, bestaande uit oproepkrachten, werknemers met tijdelijke contracten en dergelijke, en goed voor 55% van alle flex, stond met een groei van 0,3% bijna stil. Binnen de interne flex kwam zo ongeveer de volledig groei voor rekening van de groep van mensen met een tijdelijk contract met uitzicht op vast.

De flexschil groeide in het derde kwartaal – dus in weerwil van alle krapte – weer licht, naar 35,0% van de werkenden, nadat die in de zomer van 2017 op 35,3% terecht was gekomen en daarna elk kwartaal lichtjes was gekrompen. Flex seems here to stay.

Drs Wim Davidse is toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur. Hij gelooft heilig in de vitale mix van energiek ondernemen en aanstekelijk werkgeverschap en de essentiële rol van flexibiliteit (zonder flexibiliteit geen zekerheid!). Wim geeft flexbureaus en werkgevers daarom graag en met volle overtuiging inzicht & inspiratie en advies & coaching om onmisbare, energieke, succesvolle werkmerken te kunnen zijn in de Nieuwe Toekomst. Hij vertelt daarover ook vaak op congressen en seminars en in inspiratieshops. Bekijk alle berichten van Wim Davidse