"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

FNV Zelfstandigen wil tarief-afspraken per branche

FNV vindt het jammer dat niet echt is doorgezet met de handhaving van de Wet DBA.

FNV Zelfstandigen vindt het jammer dat de Wet DBA geen kans heeft gekregen om zich te bewijzen in de praktijk. Marjan van Noort over hoe de bond zou willen zien hoe de zzp-markt eruit zou moeten zien. 

Van Noort vindt dat met de wet DBA de echte schijnzelfstandigheid aangepakt had kunnen worden, zoals die van de consultant die al vijf jaar op dezelfde klus zit. Daarbij is waarschijnlijk sprake van afhankelijkheid. “Daarbij is geen sprake van echt ondernemerschap.”

“De wet DBA is veel te snel afgeschoten”, zo reageert Van Noort in de Telegraaf op het nieuws over Minister Koolmees meer tijd nodig heeft om zijn plannen voor de vervanging van de Wet DBA door te zetten.

Van Noort vindt het jammer dat er niet echt is doorgezet met de handhaving. “In het regeerakkoord staat eigenlijk al dat er alternatieven gezocht gaan worden voor de Wet DBA. Dus die kans gaat voorbij.” FNV Zelfstandigen heeft de minister wel aangeboden om mee te denken over de webmodule waarin opdrachtgever en opdrachtnemer per opdracht hun verstandhouding kunnen vastleggen.

Geen algemeen minimumtarief

Marjan van Noort, FNV

FNV Zelfstandigen is niet voor een algemeen minimumtarief. Van Noort zou willen dat tarieven van zzp’ers meer zouden aansluiten bij de CAO-afspraken. Dit om rekening te kunnen houden met alle branche-specifieke eisen. “Het idee om een minimumtarief per uur te rekenen is gebaseerd op dat iedere zelfstandige zich per uur laat betalen, maar dat is lang niet overal zo. Kappers laten zich per knipbeurt betalen, journalisten per woord.” Een andere reden om dit te doen, is dat in de ene branche de tarieven veel hoger liggen dan in de andere.

Collectief onderhandelen over tarieven mag niet volgens de Mededingingsautoriteit, maar de zelfstandigen binnen de FNV pleiten voor een minimumtarief. Van Noort hoopt dan ook dat in sommige branches, tegen de verdrukking in, het toch komt tot prijsafspraken. Zeker in sectoren waar het uitknijprisico groot is, zoals in de journalistiek en de pakketbezorging die Van Noort als voorbeelden noemt.

Hogere kosten

Dat minimumtarieven leiden tot hogere kosten, dat moet ‘de maatschappij’ maar voor lief nemen, zo vindt Van Noort. “Je moet je als consument misschien afvragen of het zo belangrijk is dat een pakje dezelfde dag wordt bezorgd. En als het dat wel is, dat je daar meer geld voor over moet hebben.” Of, zo vindt ze, het zou minder winst moeten opleveren voor de aandeelhouders van de grote bedrijven.

De vrijwaring vooraf, zoals was geregeld met de VAR, die ziet ze liever niet meer terug. “Je moet naar een model waarin de feitelijke situatie steeds opnieuw wordt bekeken, vandaar dat we willen meekijken met die webmodule.” Van Noort wil, net als alle partijen in het speelveld wel snel een oplossing. Maar het wordt ingewikkeld: “Voor iedereen liggen de belangen weer heel anders.”

Collectief

De zelfstandigen-tak van de vakbond is overigens ook groot voorstander van een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering bij langdurige ziekte, en voor een pensioen voor zzp’ers. Maar dan heeft een opt-out mogelijkheid wel haar voorkeur. “Zelfstandigen die vermogend zijn en het dus goed hebben geregeld, hoeven niet mee te doen.” Ze zou dus graag zien dat zelfstandigen kunnen deelnemen aan pensioenfondsen. “Daar krijg je twee tot drie keer je inleg terug. Veel gunstiger dan als je het regelt bij een verzekeraar. Eigenlijk raar dat zzp’ers daarvan verstoken blijven.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie