"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dag van de Zelfstandige. Liveblog #1: Esther Raats: “U bent de kurk waarop de economie drijft”

dagvandezelftstandigeVandaag organiseert het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) al weer de 6de landelijke Dag van de Zelfstandige. Een feestdag voor alle zelfstandig ondernemers zonder personeel, zoals het PZO dat zelf stelt. Het PZO, met 20.000 aangeslotenen een van de grootste onafhankelijke belangenbehartigers voor zelfstandig ondernemers zonder personeel, heeft een gevarieerd programma samen gesteld. Zo komt straks Wiebe Draijer, voorzitter van de SER, vertellen hoe hij aankijkt tegen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de rol die zelfstandigen en hun organisaties daarbij vervullen. Laat Paul Dirksen van de Rabobank zeven trends voor de komende jaren zien en vertelt Nils Roemen alles over ‘sociale overwaarde’. Later op de dag staan nog tal van workshops gepland. ZiPconomy houd je via een aantal live blogs van Joke Twigt en Michel Vos op de hoogte.

Maar eerst: Esther Raats. Als voorzitter van PZO trapt zij de dag af.

Met zijn alle het imago van de ZZP’er verbeteren

Esther januari Persfoto2013-1Esther opent deze Dag van de Zelfstandige die ambitieus begint in het hoofdkantoor van de RABObank in Utrecht. 500 Inschrijvingen en het lijkt erop dat de meeste ZPers zijn gekomen. Een dynamische start en Ester Raats-Coster opent met: “U bent de kurk waarop de economie drijft”.   Want ondanks al die dramatische verhalen over ZZPers, geen opdrachten, geen pensioen of verzekeringen gaat het goed met de ZZP’ers. Want anno 2013 kan niemand in Nederland meer om deze belangrijke groep in de  arbeidsmarkt heen.

Deze week heeft PZO met Jette Kleinsma rond de tafel gezeten om te werken aan een pensioenregeling voor zelfstandige ondernemers.Vandaag ook is officieel bekend dat KIZO ( Stichting Kennisinstituut Zelfstandig Ondernemerschap) op eigen kracht verder gaat en wordt ontvlochten van PZO. KIZO gaat wetenschappelijk onderzoek ontsluiten, starten en deze informatie inzetten om de positie van ZP’ers te verbeteren en betere wet- en regelgeving te bewerkstelligen. “Want dat imago van de ZP’er, dat   moeten we met z’n allen verbeteren. We moeten ons geen slecht imago laten aanpraten. Dat doen we door ons werk goed te doen, ons goed te ontwikkelen, bij te scholen zodat we interessant blijven voor opdrachtgevers. En de regering die moet ruimte maken voor ZPers”, aldus Esther Raats. Ze roept ZP’ers op lid worden van een belangenbehartiger en dat  zien als onderdeel van hun ondernemerschap.

Aan het einde van haar inleiding roept Esther de vertegenwoordigers van KPN, RABO-bank, Nationale Nederlanden op het podium om een duurzaam partnership met KIZO te ondertekenen Deze bedrijven geloven in ZPers voor hun organisaties en voor de economie van Nederland. Het belooft een mooie Dag van de Zelfstandige te worden.

(in de loop van de middag meer live-blogs vanaf de Dag van de Zelfstandige. Die zijn hier te vinden)  

Michel Vos was één van de initiatiefnemers van ZiPconomy en tot 2013 betrokken geweest bij het opzet van dit platform. Michel coacht ondernemers/ZiPers, investeert in mensen en bedrijven en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe diensten of strategieën. Hij mede oprichter van VOOR, een nieuwe manier om opdrachtgevers en zelfstandig professionals te verbinden. Bekijk alle berichten van Michel Vos