"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats: review van De Flexmatch.nl: M Weer een spooksite……..

Vandaag een beoordeling van DeFlexmatch.nl.  Het aardige van deze site is dat hij net weer anders werkt dan alle andere die hier zijn besproken. Zowel opdrachtgever als ZP’er kunnen zich gratis registreren en hun profiel opmaken. Vervolgens is het de bedoeling dat de ZP’er wordt gematched door het systeem aan de opdracht(gever). Het is dus pronken met je veren en hopen dat je snel gevonden wordt. De site werkt met de management-rollen van Quinn, een bekende organisatie-deskundige. Door online vragen in te vullen ontstaat er een goed beeld van de competenties en sterke kanten van jou als kandidaat, waardoor er ook op de soft skills een goede match kan worden gemaakt. Op zich lijkt dit nuttig, omdat bijna alle sites zich beperken tot een match op de hard skills (ervaring, diploma’s ed).

Wat mooi is dat de site eenvoudig en duidelijk is opgezet, met al veel informatie op de homepage, zodat je niet hoeft in te loggen. Er staat duidelijk hoe het werkt en dat het gratis is. Ook mooi is dat ze erbij vertellen hoe ze dan wel aan inkomsten komen (via sponsoring en banner-verkoop) en dat ze een deel van hun inkomsten weer geven aan goede doelen.

Het is jammer dat met zo veel transparantie de namen van de mensen achter de site ontbreken evenals een telefoonnummer. Gek terwijl op Linkedin gewoon te vinden is wie er achter DeFlexmatch zit.

Het privacy-reglement ziet er goed uit, men is open over wat er met je gegevens gebeurt (niks geks gelukkig), de algemene voorwaarden zijn helaas wat eenzijdiger in het nadeel van de gebruiker.

Opzet is goed; maar verder doodstil en verlaten…

Als ik specifiek kijk naar wat je als ZP’er hebt aan deze site, dan word ik daar niet erg blij van. Het ontbreekt aan informatie over hoeveel opdrachten er open staan, hoeveel er in de afgelopen periode openstonden, hoeveel kandidaten er staan ingeschreven en hoeveel geslaagde matches er via de site zijn gerealiseerd. Ik kan wel weer -zonder inloggen- zien dat er 1 opdracht open staat, nou ja open staat…….. Iemand zoekt een interim-controller m.i.v. 1 augustus 2011 voor 9 maanden tegen een tarief van € 65. Ik neem aan dat die opdracht inmiddels is afgerond. Verder is er op de site niets te vinden.

Het lijkt wel een trend te worden. Steeds vaker kom ik van dit soort sites tegen waarvan het lijkt alsof de beheerder er de laatste maanden niet meer naar heeft omgekeken. Spooksites……… In plaats van netjes de site off line te halen, blijft men verwachtingen wekken die kennelijk niet waar gemaakt kunnen of konden worden…….

Het is jammer dat met de afwijkende opzet van de site er kennelijk geen opdrachtgevers te vinden zijn die hun opdrachten erop willen publiceren. Maar als beoordelaar kijk ik uitsluitend naar wat de ZP’er eraan heeft. Niets helaas. Dus maar 1 M.

In deze column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie