"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Review Freelanceopdrachtenbank.nl: Gratis, Open & Slordig: ‘MM’

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever.Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naainfo@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Gratis in opdrachten en CV kijken.

Op deze site met de veel te lange naam kan je op het eerste gezicht veel informatie halen over hoe het werkt en dat is plezierig. Je kunt als ZP’er gratis zoeken naar opdrachten voor ZP’ers en als opdrachtgever kan je opdrachten gratis posten. Daarnaast kan er -ook gratis- naar ZP’ers worden gezocht in de database. Dit is dan ook de reden dat zij worden aangespoord om vooral hun cv te uploaden en dit bij te houden. Maar nodig is het registreren en opsturen van je gegevens niet om naar opdrachten te kunnen zoeken. Op het moment dat ik de site bezoek zijn er 58 opdrachten actueel. Dat lijkt veel, maar als ik ga kijken zie ik dat er 2 organisaties zijn die franchisenemers zoeken in diverse regio’s en ik vermoed dat elke regio telt mee als één opdracht. We kunnen van sommige opdrachten al de naam van de organisatie aflezen dus we hoeven ons niet te registreren en kunnen eventueel rechtstreeks contact opnemen met de plaatser als we dat willen.

Er staan 1967 cv’s online en er zijn 847 matches via de site tot stand gekomen. De site bestaat sinds 2007 en is vorig jaar overgenomen door de huidige eigenaresse die ook zelf ZP’er in de IT is in Amsterdam. Waarom dan de bevoegde rechter die van Breda is zoals we lezen in de algemene voorwaarden, blijft onduidelijk. Grappig is te lezen dat haar persoonlijke motto is: ‘In alles openheid’.

We kunnen niet beoordelen hoeveel ingeschreven ZP’ers er zijn zonder een cv en dus ook niet of 847 nu veel of weinig is. Nog iets meer openheid hierover zou zeker helpen.

Wel heb ik even gekeken naar de gegevens van die ingeschreven ZP’ers en dan zie ik dat ik ook als ZP’er kan zoeken als opdrachtgever naar gegevens van ZP’ers en die vind ik dan ook volop. Sommige met naam en website, andere anoniem. De zoekfunctie lijkt niet goed te werken want als ik een ZP’er in de management-categorie zoek verschijnt er steeds een bouwkundige in mijn scherm.

Curieuze kleine lettertjes

De kleine lettertjes zijn zeer eenzijdig zoals zo vaak. Bij nauwkeurige beschouwing van een aantal pagina’s zie ik een aantal curieuze teksten, waardoor ik me afvraag in hoeverre de eigenaar zelf voldoende heeft nagedacht over wat ze aan wil met deze site. Zo kan ik op de site invullen voor welk tarief ik wil werken waarbij de 1e categorie is € 0 – € 15. Tja……

En bij het aangeven van de rechtsvorm kan ik alleen maar kiezen uit BV en eenmanszaak, terwijl er toch echt veel meer rechtspersonen zijn voor ZP’ers.

En als ik een reactie heb gegeven op een opdracht, dan verschijnt er deze tekst:

Uw reactie is succesvol geplaatsts

(Deze spelfout is niet van mij!)

Bij de algemene voorwaarden lees ik: Indien en voorzover enige bepaling van deze Terms of Use nietig wordt verklaard of vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen van de Terms of Use onverminderd van kracht blijven. FreelanceOpdrachtenbank.nl zal alsdan een nieuwe bepaling vaststellen ter vervanging van de nietige/vernietigde bepaling, waarbij zoveel mogelijk de strekking van de nietige/vernietigde bepaling in acht zal worden genomen.

Los even van het feit dat de algemene voorwaarden hier opeens in het Engels worden genoemd, staat hier dat als de rechter bepaalde teksten nietig verklaart, dat dan FLOB opnieuw een tekst met soortgelijke strekking zal invoeren. Daar zal die rechter in Breda niet blij mee zijn!

Niet minder curieus is deze uit het Privacy-statement:

Wijziging van de door ons gehanteerde policy

Indien FreelanceOpdrachtenbank.nl mocht besluiten haar Privacy verklaring te wijzigen, dan worden deze wijzigingen direct opgenomen in deze Privacy verklaring.

Mocht FLOB besluiten tot wijzigen van haar eigen regels, dan zal ze dat publiceren. Nou daar word je als ZP’er natuurlijk erg blij van!

Kortom, ik heb sterk het idee dat hier niet voldoende over is nagedacht met allerlei slordigheden die er nog bij komen.

Afrondend vind ik deze site erg slordig opgezet en niet voldoende doordacht. Alleen omdat het gratis is en de opdrachten toegankelijk zijn, geef ik er nog 2 M’s voor.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie