"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Liveblog #4 ‘BV ja / BV nee’ op de Dag van de Zelfstandige

Naar de Dag van de Zelfstandige komen ondernemers voor kansen, ideeën, inspiratie en  contacten. Toch had zelfs de belastingdienst acte de présence gegeven en was er een heuse workshop over de keuze tussen eenmanszaak en een BV. “BV ja / BV nee” leek nu niet een aankondiging die volle zalen ging trekken; dat viel uiteindelijk nog mee. Het kleine zaaltje zat bijna vol.

In de workshop, georganiseerd door Mazars, zette Boudewijn de Vin alle pro’s en contra’s nog eens even op een rijtje. Geen spectaculair nieuws tot zover. Het verschil werd voorgerekend en pas bij een winst van zo’n 2 ton moet de ondernemer overwegen zijn eenmanszaak om te zetten in een BV. Althans als het alleen om de belastingdruk gaat en als financiering van de activiteiten geen grote rol spelen.

Veel meer dan een fiscale kwestie

Als er bijvoorbeeld flink geïnvesteerd moet worden en de ondernemer niet zijn hele winst uitgekeerd wil hebben dan wordt de fiscale situatie in de BV toch ineens een hele interessante. Als daarnaast risico-afscherming en verkoopbaarheid van de activiteiten ook nog in het vizier zijn, dan zijn de aanwijzingen richting een BV (of een constructies met BV’s) nog sterker.

Duidelijk is dat het om maatwerk gaat. De keuze kan niet gemaakt worden alleen op basis van de hoogte van de winst. Aspecten van verschillende aard spelen een rol.

Meer winst -> BV; minder winst -> terug naar de eenmanszaak

Indien in veel situaties de keuze voor de BV dan toch primair wordt ingegeven door de hoogte van de winst dan ligt natuurlijk – onder de huidige marktomstandigheden – de vraag voor de hand, hoe vaak ondernemers terug gaan van de BV naar de eenmanszaak. Desgevraagd lijkt dat zelden voor te komen. Dat zet je toch aan het denken?

Professionals in Flex is een advies- en interimmanagement-organisatie ván en vóór de flexbranche. De organisatie bestaat enkel uit zelfstandige professionals die zich verbonden hebben aan dit bureau als associate of partner. Professionals in Flex houdt zich uitsluitend bezig met vraagstukken over flexibele arbeid en de invulling van tijdelijke functies in de flexbranche. De dienstverlening varieert van zeer technisch advies over bijvoorbeeld de loonadministratie van een uitzendbureau tot het leveren van een interimdirecteur. Professionals in Flex heeft een eenvoudige missie: Flex is goed, flex kan beter. Bekijk alle berichten van Professionals In Flex