"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

FNV wil ‘flex-fiasco’ aan banden leggen

Flexwerkers lobbyen bij Tweede Kamer op Decent Work Day

Vakbond FNV wil maatregelen tegen wat ze de ‘flexverslaving’ van werkgevers en uitzendbureaus noemen. In het kader van Decent Work Day, gaan vandaag acht uitzendkrachten en platformwerkers in gesprek met Tweede Kamerleden. Ook krijgen de Tweede Kamerleden 3.145 brieven van burgers die zich zorgen maken over de kwetsbare positie van Nederlandse flexwerkers en de gevolgen voor de samenleving.

Dat uitzendkrachten alleen ingezet worden voor echte pieken en dat zelfstandigen recht krijgen op een eerlijk tarief, daar moet een nieuw kabinet volgens de vakbond voor zorgen.

Flexibilisering als verdienmodel

Volgens FNV kostte de flexibilisering de Nederlandse samenleving de afgelopen 10 jaar zo’n 42,5 miljard aan misgelopen inkomsten voor werknemers en sociale lasten die niet zijn afgedragen. Het is volgens de vakbond al een van de grootste maatschappelijke problemen. Lisa Blaas, bestuurder FNV Flex: “Het is een mythe dat flexibilisering goed is voor de arbeidsmarkt en werkenden. Het is vooral een verdienmodel geworden voor iedereen, behalve voor de miljoenen flexwerkers zelf.” De flexverslaving van werkgevers moet stoppen vindt Blaas: ‘Er moet een einde gemaakt worden aan de doorgeschoten flex, waar ook veel jongeren in vast zitten. Dat betekent: geen nul-uren contracten meer.’

Blaas  wil ook dat schijnzelfstandigheid nu eens echt aangepakt wordt: ‘De schijnzelfstandigheid bij platforms is nu al meerdere keren via rechtszaken aangetoond. De politiek moet ingrijpen.’

Oplossing voor eerlijk werk

FNV Flex, FNV Platformwerk zijn samen met DeGoedeZaak de campagne Eerlijk Werk Is de Basis gestart, met als doel de politiek in beweging te krijgen. Vaste banen moeten wat betreft deze partijen weer de norm zijn.

Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak: “Werkgevers lobbyen zich suf om de personeelstekorten aan te pakken. Maar het geluid van de flexwerker wordt daarin niet genoeg gehoord. Wij roepen de Tweede Kamerleden op om hun simpele oplossing te horen. Betere contracten, een eind aan schijnzelfstandigheid, voor iedereen een pensioen, goede arbeidsvoorwaarden en een goede verzekering.”

De partijen roepen het kabinet op om werk te maken van de volgende vijf punten:

  1. Maak van vast weer de norm.  Met een zeker inkomen en zeggenschap over werk en privé. Goed werkgeverschap is dat je je mensen direct in dienst neemt. Dat is de basis.

  2. Schaf nul-uren- en oproepcontracten af. 0 uren en oproep geven 0 zeker inkomen. Om je vaste lasten te kunnen betalen heb je inkomenszekerheid nodig. Dat kan alleen met vaste uren die je zeker kunt werken per periode.

  3. Zorg dat werkgevers alleen bij extra drukte uitzendkrachten inzetten. Pas uitzendwerk toe daar waar het oorspronkelijk ook voor bedoeld is. Werkgevers die kiezen voor flexwerkers betalen extra. Net als dat je op andere plekken meer betaalt als je meer flexibiliteit wil.

  4. Zorg dat zelfstandigen betaald krijgen waar ze recht op hebben: een eerlijk tarief. Een tarief waar je van rond kunt komen en een toekomst mee op kunt bouwen.

  5. Betrek werknemers en burgers beter bij de besluitvorming. Onze stem en ons belang verdient een plek aan tafel bij de grote politieke keuzes die er aankomen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

  1. En lees even het FD: Vakbond FNV: ‘Fusie met CNV bespreekbaar’ FNV is bezig om hun toekomst te verzekeren, men verliest te veel leden. Dit geldt ook voor het proces dat men weliswaar gewonnen heeft. Dit had hetzelfde doel. Proberen te redden en waarborgen van de toekomst. Men zegt van niet, maar ik heb nog nooit een partij zien procederen op hun eigen kosten zonder dat men daar geen baat bij heeft. Dus hier is weer een voorbeeld en eventuele bevestiging…Men denkt zo klanten te werven…Misschien zie ik beren op de weg maar het zij zo…

  2. Vakbonden zijn voltooid verleden tijd in de forseeable future. Museum stukken.

  3. 3000 brieven op bijna 1.500.000 flexwerkers…..
    Met alle respect …..dat zegt alles…..