"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gekte op de arbeidsmarkt, worden recruitmentspecialisten doelwit overname?

De schaarste op de arbeidsmarkt neemt weer toe, evenals de druk op recruitmentspecialisten. Zij vormen de sleutel tot het vinden en aantrekken van talent. Binnen het vakgebied wordt er nu ook gebruik gemaakt van een aanpak die in de technologie / start-up wereld al toegepast wordt, namelijk acqui-hiring. Hierbij worden bedrijven overgenomen specifiek vanwege de expertise van de medewerkers. Recruitment Total Workforce Consultant Alexander Crepin legt uit wat de trend precies inhoudt en wat er te winnen valt.

Aqui-hiring is een strategie waarbij een bedrijf een ander bedrijf overneemt vanwege de expertise van de medewerkers. Het is een term die al in mei 2005 werd vermeld.

Acqui-hiring is een populaire strategie, met name bij door durfkapitaal gesteunde tech startups. Maar ook giganten als Facebook, Google en Twitter blijken aqui-hiring te benutten om software specialisten aan te trekken. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld het betreden van een markt waarvoor nieuwe kennis nodig is. In plaats van de medewerkers met die kennis één voor één te werven, wordt er een bedrijf overgenomen waarin de benodigde kennis en ervaring al aanwezig is.

Het komt erop neer dat er bij een goede acqui-hire in een keer een groep nieuw talenten binnen worden gehaald die direct aan de slag kunnen. Immers de ‘nieuwe’ medewerkers zijn al gewend om met elkaar samen te werken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de medewerkers geïnteresseerd zijn om voor de nieuwe eigenaar van het bedrijf te blijven werken. Dat hangt weer samen met de plannen van de overnemende partij en het antwoord op de vraag ‘what’s in it for me?’.

Bij tech startups is dat veelal de mogelijkheid om snel een mooie som geld te verdienen. Dat komt doordat startups hun medewerkers vaak niet een hoog salaris kunnen betalen. Medewerkers worden dan gebonden met aandelen in het bedrijf. Bij de verkoop van het bedrijf kunnen de medewerkers dan ‘cashen’.

Een praktijkvoorbeeld van acqui-hiring

Ik schreef onlangs een blog over de gekte op de arbeidsmarkt en afgelopen week luisterde ik naar aflevering 361 van de recruiting future podcast van Matt Adler. Daarin hij sprak met Richard Cho, recruitment leider bij Robinhood.

Met hun bedrijf beogen de twee oprichters een financieel product aan te bieden dat iedereen – en niet alleen de rijken – toegang geeft tot de financiële markten. Het bedrijf blijkt zeer succesvol te zijn en groeit razendsnel. Aan Richard Cho de uitdaging om de groei mogelijk te maken door het aantrekken van de benodigde medewerkers.

Richard besloot een bekend concept, namelijk acqui-hiring, in te zetten om zijn team de impuls te geven die naar zijn idee nodig was om het succes te realiseren. Hij maakte een business case voor de overname van een bedrijf waarmee hij al een lange professionele relatie had, het recruitmentbedrijf Binc. Hij kreeg goedkeuring en wie nu naar de website van Binc gaat, kan er het volgende lezen:

“We zijn verheugd om het nieuws te delen dat het hele Binc team zich heeft aangesloten bij Robinhood. Als zodanig zal Binc niet langer beschikbaar zijn voor het leveren van recruitmentdiensten. We willen graag ons team bedanken, gemeenschap, families, klanten en partners voor al hun steun en support gedurende de 19 jaar dat we business. ……..  Nu we verder gaan, worden we één met het Robinhood recruiting team om onze grootste kans en uitdaging aan te gaan. Om het recruitment team van de toekomst te bouwen, met mensen, inclusie en prestaties in de kern. We kijken er naar uit om Robinhood te helpen financiën te democratiseren en financiële toegang en empowerment te bieden aan de hele wereld.  – Het Binc Team

Een mooi verhaal en een voorbeeld van een verrassende aanpak. Als we de denklijn van Menno Lanting volgen, die hij recentelijk in een interview in het kader van zijn nieuwe boek ‘Uit het Transformatiemoeras’ deelde, dan biedt deze acqui-hire van Robinhood een goede kans op succes. Volgens Lanting is er namelijk meer kans op succes als je vernieuwend aan de slag gaat met een concept dat al bewezen heeft succesvol te kunnen zijn.

Een inspiratie voor de Nederlandse markt

Wanneer komt er in Nederland een organisatie die als afnemer van recruitmentdiensten, de eigen slagkracht op de arbeidsmarkt een impuls gaat geven door een leverancier van recruitmentdiensten over te nemen?

Hoe ga je dan te werk? Met wie ga je in zee? Is het een idee om de huisleverancier van je grootste concurrent over te nemen of juist de leverancier waarmee je al jaren naar tevredenheid zakendoet? Is het een idee om als je veel mensen inhuurt via detacheringsbureaus, om dan één of meerdere van die detacheerders over te nemen?

Gaat het je dan om de ervaring en de kennis van de medewerkers en/of de ontwikkelde technologie? In de business case zullen dit soort vragen opgepakt en uitgewerkt moeten worden, een mooie uitdaging.

Ik ben benieuwd of het voorbeeld van Robinhood ook in Nederland navolging gaat krijgen. Wie weet brengt deze blog bedrijven op het idee…

Alexander Crépin adviseert & implementeert bij organisaties op gebied van eigentijds HR- en Instroombeleid. Total Workforce Management ziet hij als een gebied dat veel meer aandacht zal (moeten) krijgen vanuit HR. Succes draait om het vermogen om optimale samenwerking te realiseren tussen de juiste mensen, los van de aard van de arbeidsrelatie. HR moet hiervoor mede de voorwaarden scheppen, onder meer door het ontwikkelen van duurzame talentrelaties. Bekijk alle berichten van Alexander Crepin