"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“De sociaal akkoorden buitelen over elkaar heen”

Binnen een kort tijdsbestek zijn er meerdere sociaal akkoorden ontstaan over de toekomst van zzp’ers en flexwerkers. Roos Wouters, directeur van de Werkvereniging, vindt dit een goed moment om de handen ineen te slaan: “We nodigen zowel de nieuwe als de traditionele polderpartijen uit voor een groot overleg waarin wij ons richten op de gedeelde belangen”, schrijft zij in een column.

Met enthousiasme ziet de Werkvereniging dat er in één week wel drie sociaal akkoorden zijn gepresenteerd. Wat mooi dat er nu meerdere akkoorden zijn waar ook de formatie gebruik van kan maken.

Zowel in het sociaal akkoord van VNZ, ONL en AVV, dat van Deliveroo, Helpling, Roamler, Temper, Uber en YoungOnes, als in het sociaal akkoord van VNO-NCW, MKB Nederland en FNV ziet zij aanknopingspunten en beweging op verschillende speerpunten waar de Werkvereniging voor staat. Tijd om de aandacht nu eerst te richten op het uitwerken van de gedeelde belangen.

Wij staan als Werkvereniging voor een basisoplossing voor alle werkenden waarbij de sociale zekerheid gekoppeld wordt aan het burgerservicenummer in plaats van aan de contractvorm (Burger service Model). Nu zowel een moderne als traditionele polder tot een akkoord gekomen zijn, is het tijd voor de volgende stap.

We nodigen zowel de nieuwe als de traditionele polderpartijen uit voor een groot overleg waarin wij ons richten op de gedeelde belangen en zijn dan ook blij met de uitgestoken hand van de voorzitter van VZN, Cristel van de Ven. We hopen dat de andere partijen dit voorbeeld zullen volgen.

Wat ons betreft sluit je ons allemaal op in een hok totdat we eruit zijn. Een akkoord is namelijk pas sociaal als het gesloten wordt namens – en dan vooral in het belang van – alle werkenden, zowel de traditioneel als de Modern Werkenden. De tijd dat alleen de traditionele polder beslist over alle werkenden, is in elk geval voorbij.

  • Petitie Werkvereniging met oproep aan kabinet om er voor te zorgen dat een sociaal akkoord niet alleen door VNO/FNV wordt opgesteld, maar breed gedragen wordt door alle werkenden – modern en traditioneel, oud en jong.
Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters